Balkenende: met normen en waarden terug naar de macht in Europa

Het gaat niet goed met de Europese christendemocraten, zegt Jan Peter Balkenende (CDA). In een toespraak op het congres van zijn Europese partijgenoten biedt de oud-premier meteen de oplossing die hem aan de macht bracht in Nederland: normen en waarden.

2 min. leestijd

Aan het begin van de tweede dag van het congres van de Europese christendemocraten (EVP) in Rotterdam staat hij er plotseling weer: Jan Peter Balkenende, de laatste premier van het CDA. Twaalf jaar geleden is het alweer dat hij na de verkiezingsnederlaag van 2010 in het Torentje werd afgelost door Mark Rutte. 

Het gaat niet goed met de Europese christendemocraten, analyseert Balkenende in zijn speech die een klein kwartier duurt en soms moeilijk te verstaan is. “De EVP is machtspolitiek in het defensief gekomen”, zegt hij over de tegenvallende verkiezingsuitslagen in landen als Nederland en Duitsland.

Normen en waarden

Publieke optredens van Balkenende zijn zeldzaam. Zijn politieke erfenis speelt in de Haagse politiek van vandaag geen rol van betekenis. Zelfs zijn eigen partijgenoten spreken in interviews nooit over hem. Maar in de grote zaal van Ahoy laat hij tegenover zijn Europese partijgenoten zien dat hijzelf de ideologische kernboodschap van zijn premierschap niet is vergeten: normen en waarden.

Het recept voor de christendemocratische partijen om weer een sleutelrol te krijgen in de Europese politiek ziet hij in een terugkeer naar christelijke uitgangspunten: “Er kan veel worden bereikt als we dit gebod in het hoofd houden: heb uw naasten lief als uzelf”.

EVP is de sleutel voor een sterk Europa

“Het herstel van onze positie moet bereikt worden langs de lijnen van de inhoud. Als de Europese Volkspartij zijn eigen waarden en normen op 1 zet, dan is er een wereld te winnen”, aldus Balkenende.

Europa heeft de wereld veel te bieden bij het oplossen van de geopolitieke spanningen van dit moment. Om betekenisvol op te kunnen treden is een sterke christendemocratie volgens hem noodzakelijk: “Als de EVP op een echt betekenisvolle manier wil optreden, dan zijn waarden de sleutel”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie