Alle hens aan dek: dieselprijzen over boord

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vissers betalen zich blauw aan diesel, de brandstof waarop vissersboten de zee in trekken. Die prijzen waren al hoog maar zijn door de Russische inval in Oekraïne nog meer gestegen. Zo ver dat het voor veel vissers niet langer rendabel is om de haven uit te varen. Tijd voor actie en dus gooien verschillende Europarlementariërs samen een reddingsboei uit. 

Diesel

Naast oude camperbusjes en de tweetakt-motoren van de toekomst draaien ook vissersboten op diesel. En dat is duur. Zo duur dat vier Nederlandse Europarlementariërs, Peter van Dalen (ChristenUnie), Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD), de kwestie op tafel leggen.

In schriftelijke vragen aan Virginijus Sinkevičius, de Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, roepen ze de Europese Commissie op om snel in noodhulp en steunmaatregelen voor de vissers te voorzien. Daarnaast vragen ze de Europese Commissie om de pulsvisserij, een vangstmethode met sleepnetten en elektriciteitspulsen in plaats van kettingen, te herintroduceren. De methode verdween omdat de Europese Unie vissen met elektriciteit heeft verboden.

Pulskor is nodig

Dit stelt Van Dalen: “Als onze vissers noodgedwongen moeten stoppen, dan zullen ontzettend veel mensen duurzaam en gezond voedsel mislopen. Gegeven de algemeen sterk toegenomen brandstofprijzen, is de herintroductie van energie-efficiënte vistuigen zoals de pulskor nodig. Bijkomend voordeel hiervan is dat de klimaatdoelstellingen zo makkelijker gehaald kunnen worden.”

Ruissen onderstreept het standpunt van van Dalen: “Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. De EU moet onder andere snel de pulskor-techniek weer toelaten. De visserijsector heeft immers een grote verantwoordelijkheid in de voedselvoorziening en daarom moeten we onze vissers financieel ondersteunen. We moeten voorkomen dat Europa afhankelijk raakt van importvis uit verre werelddelen.”

Voedselzekerheid in het geding

“Voedselzekerheid is een van de prioriteiten van de EU. Zeker gezien de ernstige situatie met Oekraïne” stelt, Schreijer-Pierik. “Aan de ene kant moeten we nu stijgende brandstofprijzen tegen gaan en directe financiële steun geven, aan de andere kant moeten we puls, als energiezuinige techniek, herintroduceren en mogelijk maken zodat vissers ons van hoogwaardig voedsel kunnen blijven voorzien.”

Dat de voedselvoorziening fragiel is, blijkt nu de oorlog in Oekraïne de deur in het slot van de Europese graanschuur heeft gegooid. Daarom moeten er nu nieuwe deuren worden geopend, vindt Huitema: “We moeten het ijzer smeden nu het heet is en innovaties zoals pulsvisserij die bijdragen aan onze voedselproductie toelaten.”