Via een chip, zo is de bedoeling, wordt informatie over de fokker, het land van herkomst van het dier en het baasje zichtbaar. Met het nieuwe systeem wordt informatie over huisdieren makkelijker op te vragen. Het is ook de bedoeling dat als iemand online een kat of hond aanbiedt, de naam van de verkoper gecontroleerd wordt. Als de naam niet overeenkomt met de naam op de chip (het nummer moet worden vermeld) dan mag er niet geadverteerd worden.
De Milieucommissie in het Europees Parlement is in ieder geval voor: Met 67 stemmen voor en 9 stemmen tegen is daar voor de nieuwe wet gestemd. Het gaat over dit voorstel. (klik op de link).
Waarom?
Elk jaar worden er 6 miljoen honden verkocht in de EU. Vier van de vijf dieren zijn niet te herleiden naar de fokker of originele verkoper. De illegale handel veroorzaakt veel leed bij de dieren, maar ook bij hun baasjes. “Puppy’s die te vroeg bij hun moeder worden weggehaald of slecht worden behandeld kunnen op latere leeftijd ernstige gedragsproblemen krijgen”, legt Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) uit. “Huisdieren die niet de juiste inentingen krijgen, kunnen al op vroege leeftijd ziek worden of zelfs overlijden. We willen een eind maken aan het leed dat honden en katten wordt aangedaan.”
Bovendien hoopt de Europese Commissie dat met het nieuwe registratiesysteem het aantal zwerfhonden en katten fors zal dalen. Volgens schattingen leven er in Europa meer dan 100 miljoen honden en katten op straat. De voorgestelde wet moet nu nog door de Landbouwcommissie besproken worden en daarna stemt het voltallige Europees Parlement erover. In de Landbouwcommissie is in elk geval de BBB tegen. De partij wil boerderijen uitzonderen van de chipplicht en katten enkel op vrijwillige basis laten chippen. Lees hier alle amendementen op de voorgestelde wet. In Nederland geldt vanaf 2026 al een chipplicht voor honden en katten.