Achtste sanctiepakket moet olie en luxegoederen treffen

Het achtste Europese sanctiepakket tegen Rusland treft voornamelijk de olie- en luxegoederenindustrie.

2 min. leestijd

Met bijdragen van Tijmen van den Born

Er komen weer nieuwe sancties tegen Rusland aan. De buitenlandministers van de Europese lidstaten besloten dat in een spoedbijeenkomst.

Nu Poetin zijn land mobiliseert en met nucleaire wapens lijkt te dreigen in de oorlog in Oekraïne, is het tijd voor nieuwe sancties tegen Rusland. Aldus de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, gisteravond tegen het Amerikaanse CNN

In Brussel werd achter de schermen al aan het nieuwe sanctiepakket gewerkt. Hoe de maatregelen eruit gaan zien, is nog niet bekend. Volgens Politico ligt onder andere op tafel: een prijsplafond voor Russische olie, meer mensen met Kremlinrelaties op de sanctielijst en optreden tegen de handel in luxegoederen met Rusland.

De Hongaarse premier Orbán heeft alvast duidelijk gemaakt: wat hem betreft moeten alle sancties tegen Rusland van de baan. Dat zei hij in een besloten bespreking met zijn partijgenoten. Volgens Orbán raken de sancties de Europese Unie harder dan Rusland. Hongarije verkreeg in mei al een uitzonderingspositie toen de Europese lidstaten een poging deden tot een boycot op Russische olie. Dat werd een gedeeltelijke boycot, zodat Hongarije gewoon nog olie kon importeren.

Het prijsplafond op Russische olie dat mogelijk onderdeel wordt van het nieuwe sanctiepakket is bedacht door de G7.

Hardere maatregelen

Waar Hongarije dus pleit voor opheffing van alle sancties, willen Polen en de Baltische Staten juist een harder optreden van de Europese Unie. Als het aan hen ligt, worden er nog meer Russische banken van het internationale betaalsysteem Swift afgesloten, en komt er een verbod op het invoeren van Russische edelstenen. De reden dat die invoer nog niet beperkt is, komt volgens Politico door de inzet van Belgische diplomaten die de edelstenenindustrie van hun thuisland wilden beschermen. Aan die beschermde status kan met het achtste sanctiepakket zomaar een einde komen.

Sancties opleggen aan individuele Russen behoort daarentegen nauwelijks meer tot de mogelijkheden, meldt EUobserver: zo’n beetje alle Russische oligarchen en leden van het politieke establishment zijn al gestraft. Een optie is de Russische Gazprombank sancties opleggen, dat is de enige bank in het land die nog niet met maatregelen te maken heeft gehad. Maar dat is onwaarschijnlijk, want via de Gazprombank betaalt de Europese Unie voor het hoognodige Russische gas.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie