“In Brussel zit je in een bubbel, maar uiteindelijk doe je het werk voor de mensen,” benadrukt CDA’er Ingeborg Ter Laak tussen haar drukke werkbezoeken door. Ze vertelt hoe zo’n week bij uitstek het moment is om het veld in te gaan en je te laten bijpraten door belanghebbenden.
Biodiversiteit in Colombia
Het is een sentiment dat D66’er Gerben-Jan Gerbrandy deelt vanuit Colombia, waar hij de COP16-biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties bijwoont: “Je komt hier mensen van over de hele wereld tegen die zich inzetten voor de natuur. Niet alleen overheden, maar ook ngo’s en internationale organisaties.”
Daar leer je veel van bij, vertelt Gerbrandy. “Om een concreet voorbeeld te geven: bedrijven halen veel uit de natuur dat een ontzettende waarde heeft. Vaccins hebben bijvoorbeeld altijd een natuurlijke oorsprong. Maar door de digitalisering hoeven ze niet meer fysiek het bos in om bronnen te vinden, dat kan via databanken. Die verschuiving kan miljarden opleveren, geld waarvan we willen dat het ook naar biodiversiteit en lokale gemeenschappen gaat.”
De boer op
Ter Laak trok op de fiets door de Zeeuwse miezer, langs boeren en bedrijven die veel CO2 uitstoten om te horen waar zij tegenaan lopen bij het verduurzamen. Daarna bracht ze een bezoek aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. En dan was er ook nog tijd voor gastcollega’s op middelbare scholen en gesprekken met de lokale CDA-afdelingen.
“Het is best lekker om zo’n week reces te hebben”, vertelt ze. “Normaal gezien ben je van maandag tot donderdag in Brussel, terwijl dat juist de momenten zijn wanneer bedrijven actief zijn. Nu kun je eindelijk wat langer in een gebied zijn en een reeks mensen achter elkaar spreken.”
Polen
Ook Marit Maij (GroenLinks/PvdA) kan erover meespreken: “Ik heb geen vakantie genomen. Het is erg fijn om wat meer tijd te hebben om een aantal mooie gesprekken achter elkaar te plannen.”
Marit Maij koos voor een werkbezoek aan Polen met de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken in het Europees Parlement. In aanloop naar het Poolse EU-voorzitterschap van volgend jaar sprak ze in Warschau onder meer met de minister van Sociale Zaken en verschillende vakbonden en werkgeversorganisaties. “De problematiek op de arbeidsmarkt is heel vergelijkbaar met die in Nederland,” vertelt Maij. “Deze gesprekken geven een extra dimensie aan wat bepaalde EU-wetgeving in de praktijk betekent, bijvoorbeeld als het gaat over de armoedestrategie of de loonkloof tussen mannen en vrouwen.”
Een bezoek aan de mijnbouwregio Katowice maakte indruk. “Daar zit je echt midden in de uitdaging van de energietransitie. De samenwerking tussen lokale overheid, werkgevers en vakbonden om oplossingen te zoeken voor mijnwerkers was heel interessant om te zien.” Na Polen wachtten nog gesprekken in Den Haag, onder meer over Frans-Nederlandse samenwerking.
Trump en glastuinbouw
Bij de PVV doken Sebastian Kruis en Ton Diepeveen dan weer in de wereld van de glastuinbouw in Honselersdijk. “De beste en meest innovatieve van de wereld,” concludeert Kruis enthousiast op X. Hun collega Sebastiaan Stöteler verkoos een Trump-rally in New York met de Europese fractie van de Patriotten voor Europa.
Deze ‘vakantieweek’ bewijst maar weer: een Europarlementariër kent geen rust – alleen een verandering van werkterrein. Al fluisteren bronnen dat enkele volksvertegenwoordigers wél hun teenslippers hebben opgezocht deze week. Maar hun identiteit houden we wijselijk onder de Brusselse radar.