Nederland wil minder haast met bescherming cruciale technologieën

De Europese Commissie is doodsbenauwd dat belangrijke technologie in de handen van rivalen kan vallen. Lees: China. Het land bij naam noemen blijft taboe omdat de handelsbanden tussen China en de EU te nauw zijn. Maar de noodzaak van het intomen van de risico’s die deze afhankelijkheid met zich meebrengt, begint zich nu toch echt te vertalen naar Europees beleid. 

2 min. leestijd

Daarom heeft de Europese Commissie een lijst met “cruciale technologieën” die het extra wil beschermen opgesteld. Het zijn er uiteindelijk tien geworden. 

Hoog risico

Daarvan krijgen er vier het label ‘hoog risico voor de veiligheid en hoog risico op lekken’: 

  • geavanceerde halfgeleiders (micro-elektronica, fotonica, hoogfrequente chips)
  • kunstmatige intelligentie (cloud- en edge-computing, gegevensanalyse, taalverwerking, objectherkenning)
  • kwantumtechnologieën (kwantumcomputing, kwantumcryptografie, kwantumcommunicatie)
  • biotechnologieën (technieken voor genetische modificatie, nieuwe genomische technieken, gen-drive, synthetische biologie).

Geopolitiek

“Technologie staat in het hart van de geopolitieke strijd. De EU wil daarbij een speler zijn en geen speeltuin”, aldus Eurocommissaris Vera Jourova (Waarden en Transparantie). De Europese Commissie wil snel doorpakken. Voor de kerst moet duidelijk worden op welke manier de EU gaat ingrijpen om de sectoren te beschermen.

Het Nederlandse kabinet vindt dat de Europese Commissie wel erg veel haast maakt met het beschermen van de zogenoemde ‘kritieke technologieën’.

Te snel

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt het kabinet zich af of binnen een paar maanden wel alle consequenties van beschermende maatregelen in kaart kunnen worden gebracht. Normaal gesproken duren dergelijke procedures twee tot drie jaar.

Met het uitgangspunt ‘technologisch leiderschap en dominantie op sleuteltechnologieën’, is het kabinet het wel eens. Immers zo schrijft het kabinet “de geopolitieke en militaire machtsverhoudingen van de toekomst worden via nieuwe technologieën bepaald.”

Ook weet het kabinet niet of de kritieke technologieën die door de Europese Commissie worden genoemd inderdaad allemaal bescherming verdienen. Of dat er in de toekomst hele andere nieuwe onderwerpen opkomen waar we nu het bestaan nog niet van kennen. Dan moet er wel flexibel kunnen worden opgetreden. “Actualiseren van de lijst” wordt het genoemd in de brief.