Europese Commissie keurt 1,4 miljard euro aan Nederlandse staatssteun goed

De staatssteun moet energie-intensieve bedrijven door de energiecrisis helpen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

“Met deze regeling van 1,4 miljard euro kan Nederland de cashtekorten aanpakken waarmee energie-intensieve ondernemingen, vooral de kleinere, momenteel worden geconfronteerd”, vertelt Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. 

Binnen de Europese Unie gelden er strenge staatssteunregels die moeten voorkomen dat lidstaten hun eigen bedrijven bevoordelen. Dat zou voor oneerlijke concurrentie zorgen. Om de gevolgen van de energiecrisis op te vangen, versoepelde de Europese Commissie die regels in maart.

Wel moeten lidstaten de steun dan nog dit jaar uitkeren. Het bedrag mag bovendien niet hoger zijn dan 2 miljoen euro per onderneming. Voor bedrijven uit de visserijsector is dit 300.000 euro per bedrijf en voor landbouwbedrijven slechts 250.000 euro. 

De versoepeling van de staatssteunregels is bedoeld om de gestegen kosten van aardgas en elektriciteit deels te compenseren. Kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven ontvangen een vergoeding op voorwaarde dat hun aankoop van aardgas of elektriciteit minstens 7 procent van hun jaarrekening bedraagt. Zo moet de regeling zich beperken tot de energie-intensieve bedrijven.

Iedere mogelijke ontvanger heeft recht op een vergoeding van 50 procent van de in aanmerking komende energiekosten. In Nederland is het maximum vastgesteld op 160.000 euro.

Via onze nieuwbrief De week van de Euro ben je elke week weer op de hoogte van de laatste financiële en economische ontwikkelingen in Europa.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie