500 voor Nederland

2 min. leestijd

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg is in Brussel voor een extra bijeenkomst rond vluchtelingenopvang. Frankrijk, de voorzitter van de Raad van de Europese Unie, heeft aangedrongen op het beter coördineren van de Oekraïense vluchtelingenstromingen. Moldavië heeft er te veel dus de EU-lidstaten moeten inspringen. Nederland geeft alvast aan plek te hebben voor een extra 500 vluchtelingen.

Agenda

Een Buitengewone Raad Justitie en Binnenlandse Zaken waar de EU-binnenlandministers het hoofd mogen buigen over deze dringende kwestie: hoe verbeteren we de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne? De agenda in enkele kernpunten: hoe bieden we materiële en financiële steun aan lidstaten, hoe controleren we de verplaatsingen binnen de Europese Unie, is de controle aan de Europese buitengrenzen in orde en wat met Moldavië?

Oostenrijk schiet te hulp

Vooral dat laatste lijkt van belang omdat de druk op Moldavië toeneemt. Het land biedt bescherming en opvang aan veel vluchtelingen uit Oekraïne, meer dan de nationale capaciteit toelaat. Het gaat daarbij ook om extra kwetsbare vluchtelingen zoals mensen met een beperking, kinderen en ouderen.

Oostenrijk heeft als eerste de helpende hand uitgestoken door via het Solidariteitsplatform, dat door de Europese Commissie werd opgericht om de lidstaten van de Europese Unie te ondersteunen bij vluchtelingenopvang. Oostenrijk heeft al toegezegd 2000 vluchtelingen van Moldavië over te nemen. Inmiddels zijn er volgens het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties al meerdere vluchten met vluchtelingen geland in Wenen. 

Tijdelijke bescherming

Begin maart besloot de Europese Unie al een regeling voor tijdelijke bescherming van vluchtelingen in te voeren om zo druk op de nationale asielstelsels te voorkomen. Met de regels hebben zogenaamde ontheemden overal in de Europese Unie dezelfde rechten zoals het recht op huisvesting, medische hulp, toegang tot de arbeidsmarkt en sociale bijstand. 

Tijdens de persconferentie laat Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Ylva Johansson weten dat er een tienpuntenplan is opgesteld. “Dit plan moet een Europees platform bijstaan zodat de registratie van vluchtelingen wordt verbeterd. We zetten in op EU-coördinatie van transportroutes- en knooppunten zodat we vluchtelingen beter kunnen ondersteunen. De registratie zal nochtans in de lidstaten plaatsvinden”. Johansson benadrukt dat de plannen voor de komende dagen en weken zijn en dus niet voor de lange termijn.