16- en 17-jarige Belgen mogen stemmen voor Europese verkiezingen

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In België mogen tijdens de Europese verkiezingen van juni 2024 voor het eerst jongeren van 16 en 17 jaar meestemmen. Door een nieuwe Belgische wet wordt de toegestane leeftijd om te stemmen verlaagd van 18 tot 16 jaar. Deze jongeren moeten zich wel aanmelden om te mogen stemmen. Iedereen boven de 18 is automatisch geregistreerd. 

België is daarmee het vierde EU-land, na Malta, Oostenrijk en Duitsland, dat de kiesgerechtigde leeftijd verlaagt. 

Stemrecht

De verandering in de stemregels betekent dat zo’n 270.000 tieners straks mee mogen stemmen in de Europese Parlementsverkiezingen. Daar komen nog eens 13.000 Belgische tieners bovenop die in het buitenland wonen. 

Er wordt al langere tijd gepraat over stemrecht voor jongeren. In de meeste landen krijgen ze dat zodra ze als volwassenen gezien worden. Rond de 18 jaar dus. Maar veel wetten hebben een grote invloed op jongeren die de volwassen leeftijd nog niet hebben bereikt. Denk bijvoorbeeld aan regels over studiefinanciering. 

Nederland

Ook in Nederland is er discussie over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Voorstanders zien het als een manier om jongeren meer te betrekken bij de politiek. Jongeren zouden meer geneigd zijn zich bezig te houden met de politiek zodra ze een stembiljet ontvangen.

Tegenstanders vinden dat jongeren nog te weinig kennis hebben over de politiek om een goede afweging in het stemhokje te maken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie