Zelenski tevreden met steun van Europese leiders

2 min. leestijd

De Oekraïense president Zelenski voelt zich gesteund na de bijeenkomst van bijna vijftig Europese staatshoofden en regeringsleiders in Moldavië afgelopen donderdag. Onder andere premier Rutte sprak zich uit over extra steun aan Oekraïne door het trainen van F-16-piloten en het leveren van Patriot-luchtverdedigingssystemen.

Rutte ging op de top in gesprek met andere leden van de F-16-coalitie. Samen met Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk werkt Nederland aan een plan om Oekraïense piloten klaar te stomen om in F-16’s te vliegen. Voor de top begon, zei Rutte al van de gelegenheid gebruik te maken om meer landen te overtuigen zich bij hen aan te sluiten. Of dat gelukt is, is nog niet duidelijk.

NAVO

Over het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne heerst nog verdeeldheid. Hoewel alle NAVO-leden vinden dat Oekraïne een plek binnen de militaire alliantie verdient, is niet iedereen het eens over de snelheid waarop dit zou moeten gebeuren.

De Franse president Macron riep voor de bijeenkomst in Moldavië op om Oekraïne duidelijkheid te bieden. De eerste gelegenheid daartoe komt op de aankomende NAVO-top in Litouwen. Duitsland wil pas op de plaats maken en ziet NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne pas zitten wanneer de oorlog voorbij is.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie