Zeeuwse zwarte goud na 10 jaar weer naar de Verenigde Staten

2 min. leestijd

Mosselen uit Zeeland, Amerikanen konden ze al tien jaar niet meer eten. Door verschillende voedselstandaarden lag de handel van zeevruchten tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten sinds 2011 stil, maar met een nieuw akkoord komt dit tienjarige handelsgeschil tot een einde. De Europese Unie en de Verenigde Staten werden het vrijdag eens over een nieuw handelsakkoord voor zeevruchten.

Vanaf eind februari komt de handel van mosselen en oesters tussen de EU en de VS weer op gang. Nederland geeft het startsein en gaat samen met Spanje als eerste weer mosselen naar de VS exporteren. Vanuit Massachusetts en Washington krijgt de Europese Unie er Amerikaanse oesters voor terug.

Handelsrelatie

De Europese handelscommissaris Valdis Dombrovskis was erg blij met het nieuwe akkoord. “Dit is welkom nieuws dat aan beide zijden van de Atlantische Oceaan nieuwe kansen en banen zal creëren,” schreef Dombrovskis op Twitter.


Het ging voor Dombrovskis niet alleen om de zeevruchten. Het is ook een stap in de goede richting om de handelsrelatie tussen beide landen te verbeteren. Tijdens het presidentschap van Donald Trump was de handelsrelatie verslechterd door onder meer de importtarieven die waren doorgevoerd, zoals op Europees staal, wat leidde tot een handelsconflict.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie