Door D66-Europarlementariër Raquel García Hermida-van der Walle (foto)
Hongarije moet uit het voorzitterschap van de Raad worden gezet. Dat kan, indien een forse meerderheid van de lidstaten akkoord is met het veranderen van de volgorde van de Raadsvoorzitters. De Europese verdragen, in al hun wijsheid, voorzien in de eventuele noodzaak om die volgorde aan te passen. Die noodzaak om het roulatieschema wat aan te passen is er nu. Polen kan dan meteen beginnen en alle volgende landen, waaronder Nederland, zijn iets sneller dan verwacht aan de beurt. Belangrijker nog, we zijn af van de onbetrouwbare en ondermijnende huidige voorzitter: Viktor Orbán.
De reden moge duidelijk zijn: de Hongaarse Orbán-regering is niet te vertrouwen met het leiderschap van een van de belangrijkste instellingen van de EU. Victor Orbán misbruikt zijn positie, door onder vlag van de Raad naar Moskou af te reizen voor een ontmoeting met oorlogsmisdadiger Vladimir Poetin. Poetin heeft geen morele ondergrens, getuige de raketaanval op een kinderziekenhuis in Kyiv – puur om de EU te vernederen. Zieke kinderen vermoorden en de EU uitlachen om hun clowneske voorzitter. Het is eigenlijk niet te bevatten.
Heerenveen
Deze stunt diskwalificeert Viktor Orbán voor het voorzitterschap, maar hij is überhaupt niet te vertrouwen als lid van de Raad met stemrecht. Dat stemrecht had hem allang ontnomen moeten worden. Dat vindt het Europees Parlement met grote meerderheid, dat vindt de Europese Commissie en dat vindt een grote meerderheid van de burgers die hechten aan democratische waarden. De enige mensen die niet het stemrecht willen afpakken van een corrupte, autoritaire Poetin-vriend zijn de nationale regeringen – waaronder ook Nederland. Het is niet voldoende om steeds te zeggen: ‘ik zou wel willen, maar hier is geen meerderheid voor’. Als moeder van jonge kinderen die -geef ik eerlijk toe- niet altijd even consequent is, weet ik heel goed waar het toe leidt als je iedere keer waarschuwt, maar nooit handelt. Dan ondergraaf je je eigen gezag. Viktor de verwende peuter lach zich rot.
Het probleem is dat dit geen eenvoudige gezinspolitiek is. We hebben het over de toekomst van Europa en ieder land heeft de dure plicht, om sancties tegen iemand in hun midden op z’n minst op tafel te leggen. Om een begin te maken met het op orde brengen van het eigen huis.
Het Europees Parlement gaat niet over de Raad. We gaan niet over Orbán, maar we worden wel aangekeken op zijn gedrag. Daar rekenen de nationale regeringen ook een beetje op; dat de klappen van hun falen worden opgevangen door de collega-wetgever in Europa. Op tal van onderwerpen geldt: indien de eigen club faalt, dan wordt niet de Raad (of de Nederlandse regering) aangesproken, maar het Europees Parlement. Alsof je de trainer van Heerenveen aanspreekt op de resultaten van Cambuur.
Wopke in Boedapest
Dit is geen klaagzang. Het Parlement is nu eenmaal het zichtbaarste deel van onze Europese Unie en deze dynamiek hoort erbij. Dat betekent natuurlijk niet dat we ons neer moeten leggen bij dit falen, zeker niet als Nederlandse Europarlementariërs en al helemaal niet aan het begin van een nieuwe parlementaire termijn. Onze eigen regering, onder leiding van de PVV met partners VVD, NSC en BBB is Orbán helaas goedgezind. Wopke Hoekstra is zo’n beetje als enige Eurocommissaris bij de festiviteiten in Boedapest – die voelt heel goed hoe de wind waait in Den Haag. Daar moeten we met alle macht tegenwicht aan bieden.