Alle Nederlandse Europarlementariërs maken deel uit van een politieke groep, oftewel transnationale fracties. De PVV-leden zitten in de fractie Patriots for Europe (PfE). Onze fractie is met 86 leden de derde grootste groep in het Europees Parlement, ná de christendemocratische EPP en de sociaaldemocratische S&D. De PfE heeft leden uit 13 landen en is de belangrijkste stem van de Europese oppositie. Wij verdedigen de nationale soevereiniteit van de EU-lidstaten en zijn gekant tegen een federale Europese superstaat en ongecontroleerde migratie.
Partijen aan de rechterflank zijn enorm gegroeid tijdens de verkiezingen in juni. En dat verbaast niet: wij vertegenwoordigen immers de nieuwe tijd. Dat blijkt ook uit het feit dat jonge mensen vooral voor onze partijen stemmen; niét op de traditionele partijen, niét op links en niét op de groenen.
Hecht team
Behalve lid van de PfE-groep ben ik ook een trots lid van de PVV-delegatie. Met zes leden vormen wij de grootste Nederlandse delegatie in het Europees Parlement. Samen zijn we als MEPs (Members of European Parliament) een hecht team en dat is heel belangrijk, want MEPpen is teamwerk.
Onze delegatieleider is Sebastiaan Stöteler. Behalve mezelf maken ook Auke Zijlstra, Sebastian Kruis, Rachel Blom en Ton Diepeveen deel uit van de delegatie. Samen knokken we in Brussel en Straatsburg voor het Nederlands belang en verdedigen de Nederlandse soevereiniteit. We doen dat elk op ons terrein binnen de 24 parlementaire commissies. Ik ben lid van drie commissies: LIBE (burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken), AFCO (constitutionele zaken) en DEVE (ontwikkelingssamenwerking).
In de Burgerlijke Vrijhedencommissie zijn mijn prioriteiten de herziening van de Terugkeerrichtlijn, maatregelen voor terrorismebestrijding en de modernisering van het vluchtelingenverdrag. In de Constitutionele zakencommissie zijn mijn speerpunten het benadrukken van de opt-out-mogelijkheden en het handhaven van unanimiteit bij besluitvorming. In de commissie Ontwikkelingssamenwerking maak ik me sterk voor het koppelen van ontwikkelingshulp aan de bereidheid van ontvangende landen om mee te werken aan de terugkeer van afgewezen asielzoekers.
Cordon sanitaire bestaat niet meer
De Nederlandse pers en zogenaamd objectieve EP-watchers beweren graag dat PVV’ers in Brussel en Straatsburg weinig invloed hebben. Het klopt dat de andere groepen, onder het mom van met het ondemocratische “cordon sanitaire”, de leden van de PfE-groep hebben uitgesloten van het ondervoorzitterschap van het EP, het lidmaatschap van het dagelijks bestuur van het Europees Parlement en van alle voorzitterschappen van commissies en subcommissies. Ze doen maar, denk ik dan. Kom over vijf jaar nog maar eens terug wanneer we weer wat groter geworden zijn. Door de regel opzij te schuiven dat de postjes evenredig naar grootte tussen de groepen verdeeld worden, is een gevaarlijk precedent geschapen. Het zal zich ooit keren tegen diegenen die ons nu uitsluiten.
Bovendien hechten wij niet bijzonder veel waarde aan deze prestigieuze interne EP-postjes. Die staan misschien goed op je CV en maken indruk op journalisten en EP-watchers die denken dat je werk er alleen toe doet wanneer je naam ergens op gedrukt staat. Maar opnieuw, uit persoonlijke ervaring weet ik dat het cordon sanitaire, behalve bij de toewijzing van deze posities, in de praktijk niet meer bestaat. In commissies wordt bij de stemmingen en het indienen van voorstellen voortdurend door de andere groepen naar onze steun gehengeld. Tot hun frustratie blijkt dat wij wel degelijk meetellen en invloed uitoefenen. Zo is het bijvoorbeeld mede dankzij ons dat de implementatie van de Ontbossings-verordening is uitgesteld. In Europa en ook elders op de wereld, is de wind van verandering voelbaar. En binnen het Europees Parlement doen wij als PVV-delegatie er alles aan om echte verandering teweeg te brengen. Ik ben dan ook trots op ons sterke en hechte PVV-team. Samen gaan wij ervoor zorgen dat de zon ook in Brussel en Straatsburg weer voor onze kiezers gaat schijnen.