”Weg met 36 verschillende opladers en vervuilende batterijen”

2 min. leestijd
Delhi, India: Trash batteries with oxidation, rechargeable accumulators and old alkaline batteries for recycling on 26 July, 2019. India generates 26,000 tons of plastic waste every day

Batterijen moeten groener worden, zeggen Europarlementariërs van de Milieucommissie in het Europees Parlement. Zo moet een label de CO2-uitstoot van een batterij aangeven. Ook moeten consumenten vanaf 2024 makkelijk de batterij kunnen vervangen uit apparaten zoals je mobiele telefoon. Volgens de Consumentenbond kon je in 2011 nog bij 9 op de 10 mobieltjes zelf de batterij verwisselen, maar sinds 2016 bij minder dan de helft.

Lege batterijen

De Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) in het Europees Parlement heeft donderdagmiddag gestemd voor nieuwe en strengere regelgeving voor batterijen. Het gaat om de hele levenscyclus van een batterij: duidelijkere eisen om de markt op te komen en strengere regels voor afval en recyclen van batterijen. De Europarlementariërs in de Milieucommissie vinden de nieuwe regelgeving nodig voor de overgang naar een klimaatneutrale economie.

De Italiaanse Europarlementariër Simona Bonafè, die verantwoordelijk is voor het batterijdossier, zegt dat dit een belangrijk moment is. ”Dit is de eerste Europese wetgeving die een hele productcyclus aanpakt, van ontwerp tot afval. Hierdoor kunnen we makkelijker batterijen hergebruiken. Wellicht nemen landen buiten de EU deze nieuwe duurzaamheidsstandaarden voor batterijen over.”

Nooit meer 36 opladers?

Het voorstel moet nog besproken en aangenomen worden in de plenaire vergadering in het Europees Parlement in maart. Daarna onderhandelt het Europees Parlement nog met regeringen van EU-lidstaten over de batterijenwetgeving.

Daarnaast pleiten de Europarlementariërs van de Milieucommissie voor standaard opladers voor oplaadbare batterijen in bepaalde productcategorieën, zoals elektrische auto’s. Het idee is dat je in de toekomst je Tesla zou kunnen opladen met de lader van de buren, die een elektrische Volkswagen hebben en andersom.

Europarlementariër Toine Manders (CDA) heeft vanuit de Commissie Interne Markt bijgedragen aan het voorstel. Hij riep tien jaar geleden al om standaardisering van opladers. ”Binnen nog te bepalen categorieën apparaten moet een oplader komen. Dus 1 voor alle merken grasmaaiers, 1 voor alle merken kruimeldieven, enzovoort. Dit maakt het leven van consumenten makkelijker en het is beter voor het milieu.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie