Waarschuwing uit Brussel: ‘Het wordt niet makkelijk voor Hoekstra’

2 min. leestijd

Het gaat niet makkelijk worden voor Wopke Hoekstra. Donderdag werd duidelijk dat demissionair premier Mark Rutte Hoekstra naar voren schuift als Nederlandse Eurocommissaris. Hij zou dan het stokje overnemen van Frans Timmermans, die vertrekt om deel te nemen aan de aankomende Tweede Kamerverkiezingen van november.

Verantwoorden

Op Twitter wordt al gewaarschuwd. Iedere nieuwe Eurocommissaris moet zich verantwoorden voor het Europees Parlement. Eigenlijk een soort sollicitatiegesprek, maar dan met enkele honderden mensen aan de andere kant van de tafel. En lief zijn ze niet.

Sophie in ‘t Veld, eerst D66-Europarlementariër nu Volt-lid, waarschuwt dat Hoekstra niet automatisch de nieuwe Eurocommissaris wordt. “Hij is voorgedragen als kandidaat”, brengt ze haar publiek in herinnering. “Hij moet eerst goedkeuring krijgen van het Europees Parlement na een straffe hoorzitting”.

Ook is de klimaatportefeuille voor Hoekstra niet vanzelfsprekend volgens In ‘t Veld. Uiteindelijk is het Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die die beslissing neemt, maar het Europees Parlement kan weigeren een kandidaat goed te keuren. “Is al vaker gebeurd”, zegt In ‘t Veld.

Niet makkelijk

Ook de Europese fractie van Timmermans, de sociaaldemocratische S&D, ziet de klimaatportefeuille voor Hoekstra niet zitten. Omdat de christendemocratische EVP, waar ook de partij van Hoekstra (CDA) bij zit, zich zo hard verzet heeft tegen de natuurherstelwet maakt het S&D zich zorgen. “Het is voor ons cruciaal dat de klimaatportefeuille in handen blijft van onze sociaaldemocratische familie”, zegt de partij.

De partij herinnert zich ook de uitspraken van Hoekstra tijdens de coronacrisis. Als minister van Financiën verzette hij zich tegen het gezamenlijk delen van de economische lasten waar landen door de crisis mee kampten.

Ook In ‘t Veld staat er bij stil. “Het belangrijkste Europese wapenfeit van Hoekstra bestaat toch wel uit het intens beledigen van de Italianen tijdens de covidcrisis.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie