Voorzitters verenigd in Slovenië

1 min. leestijd

De Kamervoorzitters van nationale EU-parlementen komen vandaag en morgen bijeen in het Sloveense Brdo. Nederland stuurt voorzitters Vera Bergkamp (Tweede Kamer) en Jan Anthonie Bruijn (Eerste Kamer) erop af.

De voorzitters komen sinds 1963 jaarlijks bijeen in de Voorzittersconferentie, met het doel de samenwerking tussen de parlementen te versterken. Belangrijke onderwerpen: de oorlog in Oekraïne en de EU als stabiliteitsfactor. De Oekraïense parlementsvoorzitter Rusland Stefanchuk zal de verenigde voorzitters toespreken via een videoverbinding. Bijkomend agendapunt: de positie van westelijke Balkanlanden.

Metsola en Janša

Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, is er ook bij. Zij sprak, naast het conferentieprogramma, ook af met Sloveense premier Janez Janša. Het land organiseert de conferentie omdat het onlangs EU-voorzitter was. De Sloveense premier en de EU hebben een moeizame relatie. Zo weigerde hij vorig jaar een onderzoekscommissie van het Europees Parlement te ontvangen, onder leiding van Sophie in ’t Veld. Het mondde uit in een twitterruzie tussen premiers Mark Rutte en Janez Janša, waarbij de laatste plaatjes van antisemitische complottheorieën in de strijd gooide.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie