Voorkeurstemmen voor vrouwelijke politici veranderen definitieve uitslag

3 min. leestijd
European Parliament in Brussels, Belgium.

De Kiesraad is bezig met het tellen van de laatste stemmen. Zo wordt er nog gekeken naar de Nederlandse stemmen uit het buitenland en naar de voorkeurstemmen. Mensen die het niet eens zijn met de uitslag kunnen ook nog bezwaar indienen bij de Kiesraad. Volgende week woensdag wordt de definitieve uitslag van de verdeling van de zetels en de kandidaten bekendgemaakt. Een aantal kandidaten is zelf bezig geweest met het uitzoeken van de voorkeurstemmen, daaruit is gebleken dat er nog wel wat kan veranderen.

Meer vrouwen naar Brussel?

Het lijkt erop dat een aantal vrouwelijke kandidaten op eigen kracht met voldoende voorkeursstemmen, een zetel hebben veroverd. Allereerst Hedy d’Ancona, die als lijstduwer bij GroenLinks/PvdA deelnam aan de verkiezingen. De oud-minister en oud-fractievoorzitter van de PvdA in het parlement, was bijzonder populair bij de kiezers. Volgende week weten we met hoeveel stemmen ze precies is gekozen, maar het is volgens ingewijden ruim voldoende.

Bij GroenLinks/PvdA heeft Lara Wolters, de nummer zeven op de lijst, ook op eigen kracht een zetel veroverd. De volgorde bij de linkse combinatiepartij verandert daardoor. Thijs Reuten (nummer zes) moet de komende dagen in spanning zitten, want ook Catarina Vieira (plek tien) lijkt heel veel voorkeursstemmen te hebben gekregen. Overigens ziet Hedy d’Ancona af van haar plek. 

Wel verandering bij VVD, niet bij CDA

Bij alle partijen zijn ze dinsdag gaan tellen en bij de VVD is één ding duidelijk. Lennart Salemink, de nummer vier op de lijst, concludeert zelf dat hij geen kans maakt op een zetel. “Met opgeheven hoofd, en trots op de campagne, stap ik nu even van het podium. Tot snel”, schrijft hij op X

Hoe komt dit? Twee vrouwen, op plek zes en plek negen, strijden om de voorkeursstemmen. Het gaat om de nummer zes, Fabiènne Hendricks, en de nummer negen, Anouk van Brug. Ze hebben allebei een intensieve campagne gevoerd en dat heeft heel wat stemmen opgeleverd. Volgens Hendricks, die met een aantal medewerkers zelf is gaan tellen, komt ze uit op 27.000 stemmen. Maar Van Brug scoort waarschijnlijk hoger: 30.000 stemmen in totaal. Daarmee schuift Hendricks naar plek vijf en stoot Van Brug uiteindelijk Salemink van de vierde plek.

In Limburg is er geen feest ondanks de grote hoeveelheid voorkeursstemmen voor Fabiènne Hendricks. “Jammer, maar toch trots met zoveel stemmen.” Zo blijft de provincie Limburg op één Europarlementariër steken, namelijk Jeroen Lenaers (CDA). Bij het CDA lijkt het erop dat de kandidaten op plek één, twee en drie naar Brussel gaan. Zoals het er nu naar uitziet, komt Willemien Koning-Hoeve (plek vier) net iets te kort voor een plek in het Europees Parlement.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie