Volgens VVD en NSC moet Nederland negatief oordeel uitspreken over coronaherstelfonds

2 min. leestijd

Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) onderzoekt op dit moment meer dan 200 mogelijke fraudegevallen bij het coronaherstelfonds. Volgens de VVD en NSC moet Nederland alleen al daarom een negatief oordeel uitspreken over het fonds. De Europese Commissie heeft de uitgaven geëvalueerd en is tevreden, maar die conclusie wordt door de Tweede Kamer niet gedeeld.

Volgens Eddy van Hijum (NSC) moet Nederland tijdens de komende vergadering van de ministers van Financiën z’n vinger opsteken en duidelijk maken dat het niet goed gaat.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief De week van de euro

Ook de VVD is bij monde van Eelco Heinen kritisch. “Landen zijn vooral geïnteresseerd in leningen en niet in schulden.” Hij vindt dat juist nu een waarschuwing op z’n plaats is, vooral omdat de Europese Commissie bezig is met plannen om nieuwe zogenoemde eurobonds uit te geven om de defensie-uitgaven te bekostigen. “Laten we het duidelijke signaal geven richting Brussel: bespaar je de moeite. Doe het niet, want zonder Nederland komen die eurobonds er niet en we zijn tegen.”

Tegengeluid kwam er van Tom van der Lee (GroenLinks/PvdA). “Waarom nu al een negatief oordeel uitspreken en nu al de trekker overhalen? Je ziet dat er met name in zuidelijke landen niet alleen behoefte was aan geld, maar dat er ook goede ontwikkelingen in gang zijn gezet om de economie op te krikken.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie