Volgens nieuwe peilingen gaat PVV fors winnen bij Europese verkiezingen

Uit een peiling van Ipsos I&O blijkt dat de partij van Geert Wilders met afstand de grootste wordt.

3 min. leestijd
Bron foto: EP Multimedia

Het zijn maar peilingen, maar het geeft ruim twee maanden voor de verkiezingen wel een goed inzicht. De PVV gaat fors winnen.

PVV van nul naar negen zetels

Als er nu Europese verkiezingen zouden worden gehouden, komt de PVV met 9 zetels in het nieuwe Europees Parlement. Uit een peiling van Ipsos I&O blijkt dat de partij van Geert Wilders met afstand de grootste wordt. Nederland heeft de komende vijf jaar recht op 31 zetels. De combinatie GroenLinks/PvdA komt uit op 6 zetels, dat is een verlies van 3, want beide partijen hebben nu samen 9 zetels.

De VVD komt in de peiling uit op 5, terwijl het daarachter vechten is om de overige zetels. D66, CDA, Volt en NSC staan nu op 2 zetels, terwijl BBB, Partij voor de Dieren en de SP 1 zetel kunnen veroveren. Op dit moment zijn de SGP en de ChristenUnie de grote verliezers, omdat beide partijen net buiten de boot vallen en niet terugkeren in het nieuwe Parlement. Ze peilen op 0 zetels. Ook Forum voor Democratie en JA21 redden het niet. 

Meeste Nederlanders naar eurosceptische fractie I&D

De I&D-fractie, waar de PVV bij was aangesloten en waarschijnlijk weer bij gaat (de PVV heeft op dit moment niemand in het Europees Parlement zitten), krijgt de meeste Nederlandse politici in de gelederen. Renew (de liberalen) krijgen er 7 (van de VVD en D66); bij de Groenen levert GroenLinks 3 zetels en de PvdA verliest fors, want van de huidige 6 parlementsleden blijven er nog maar 3 over.

De Europese Volkspartij (EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement) zou vanuit Nederland 5 zetels kunnen krijgen: 2 van het CDA en het NSC, en 1 van de BBB. De Linkse Fractie in het Europees Parlement (GUE/NGL) krijgt 2 zetels (PvdD en SP).

Ruim een vijfde van het Europees Parlement radicaal-rechts

De twee grote blokken blijven ongeveer gelijk, terwijl de fracties aan de rechterkant groeien.

De EVP (christendemocraten) zou met 177 zetels (dat is een kwart van de totale 720 zetels) ongeveer gelijk blijven. De sociaaldemocraten (S&D) zou met 136 zetels iets inleveren. De liberale Renew en de Groenen leveren beide 17 zetels in. Hiermee komt Renew uit op 85 zetels en de Groenen op 55.

Winst wordt geboekt, zoals gezegd, aan de rechterkant: de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) zou van 68 zetels naar 76 zetels gaan. Daarnaast zou I&D (waar de PVV dus bij zit) er 22 zetels bij krijgen. Hiermee zouden de twee rechts-radicale fracties samen ruim een vijfde (22 procent) van de zetels behalen (dit was 15 procent). 

Bron foto: Euronews

In de peiling hebben de onderzoekers ook al rekening gehouden met de doorgaans lagere opkomst tijdens de Europese verkiezingen. Lees hier het hele onderzoek.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie