Meer samenwerking met Britten op defensie en visserij

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaan nauwer samen te werken op het gebied van defensie. Dat hebben ze afgesproken tijdens de eerste Brits-Europese top sinds de Brexit van vijf jaar geleden. Naast defensie werden ze het ook eens over visserij en worden de regels voor de export van voedsel en planten versoepeld. De Britse oppositie, voorstanders van de Brexit, noemt de top spottend de “top van de overgave”.

1 min. leestijd
(Bron foto: Europese Commissie)

Sinds de sociaaldemocraat premier Keir Starmer aan de macht is, zoekt het VK weer voorzichtig toenadering tot de EU. Hoewel Starmer en zijn Labourpartij niet streven naar een terugkeer in de Unie, willen ze wel een hernieuwde relatie, een soort ‘reset’. Ook internationale ontwikkelingen, zoals het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump en de oorlog in Oekraïne zijn belangrijke redenen voor het verstevigen van de samenwerking.

Oekraïne

De afgelopen maanden was al sprake van intensieve samenwerking in de ‘coalitie van bereidwilligen’, waarin het VK, EU-landen en enkele niet-Europese landen gezamenlijk werken aan een strategie rond de oorlog in Oekraïne. Nu is er ook een nieuw akkoord over defensie bereikt. Het VK wil dat Britse bedrijven kunnen meeprofiteren van Europese defensie-leningen. Tegelijk kan de EU profiteren van de militaire expertise van het VK.

Visserij

Ook over visserij, een gevoelig thema tijdens de Brexit-onderhandelingen, is er een nieuw akkoord. De huidige regels, die wederzijdse toegang tot elkaars wateren mogelijk maken, worden verlengd tot 2038. Dit is vooral van belang voor vissers uit onder meer Nederland en België. In ruil hiervoor versoepelt de EU de exportregels voor voedsel en planten.