Vezelhennep in de knel door Europees landbouwbeleid

Wat de nieuwe Europese milieuregels voor Nederlandse boeren gaat betekenen is nog onzeker, volgens Landbouwminister Staghouwer. De vezelhennepteelt vreest het einde van hun sector in Nederland.

2 min. leestijd
Industrial hemp or cannabis farm plantation in the rural belgium

Hennepverwerker en -teler Dun Agro uit Oude Pekela slaat alarm: Het bedrijf verwacht dat het nieuwe Europese landbouwbeleid het einde zal betekenen van de hennepteelt in Nederland. De telers krijgen nu honderdvijftig euro subsidie voor elke hectare hennep die zij telen. Die regeling vervalt straks. 

Ook moet de hennep straks voor 1 oktober gemaaid en binnengehaald zijn. Volgens Dun Agro werkt dat helemaal niet: om het gewas goed te verwerken moet het na het maaien nog een paar weken op het land blijven liggen. Het afgelopen jaar is er zo’n driehonderd hectare hennep na die nieuwe deadline geoogst, volgens Dun Agro. Ook de teelt van hennepzaad komt in de problemen: dat kan pas in oktober worden geoogst. 

Nieuw landbouwbeleid

In 2023 moet een nieuwe versie van het Europese landbouwbeleid van kracht worden, de herziening bevat vooral nieuwe milieurichtlijnen. Het is nog niet helemaal duidelijk wat dat voor Nederlandse boeren gaat betekenen, blijkt uit een brief die Landbouwminister Staghouwer afgelopen woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. 

Nederland wacht namelijk nog op goedkeuring van het voorstel voor uitwerking van het Europese beleid dat de regering maakte. De Europese Commissie heeft die plannen nog steeds niet goedgekeurd, laat Staghouwer weten. Hij schrijft zich in te zetten “om dit goedkeuringsproces zo snel mogelijk te laten verlopen”, zodat boeren zich snel kunnen gaan voorbereiden.

Het einde van de veehennepteelt?

De vezelhennep-sector is klein in Nederland. Jaarlijks wordt zo’n 2000 hectare vezelhennep geteeld. Dun Agro vreest door die bescheiden omvang geen invloed te kunnen uitoefenen op de Brusselse plannen. Terwijl het product juist goed aansluit op een van de grote waarden uit Brussel: duurzaamheid. Hennep neemt veel CO2 op en, laat Dun Agro weten, je kunt er bijvoorbeeld isolatiemateriaal en CO2-neutrale woningen mee maken.

Subsidie voor de vezelhennepteelt verdwijnt niet helemaal, laat Staghouwer woensdag weten. Met de ingang van het nieuwe landbouwbeleid in 2023 kunnen de telers vijftig euro subsidie per hectare krijgen uit Brussel. Dat is honderd euro minder dan nu. 

Alhoewel er nu in de Landbouwcommissie van het Europees Parlement stemmen opgaan tegen nieuw Europees landbouwbeleid, staat er vooralsnog geen rem op de plannen.

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid is niet nieuw: het bestaat sinds 1962. Nederland werkt er sinds het begin aan mee, toen nog als onderdeel van de Europese Economische gemeenschap, een voorloper van de Europese Unie. Met het gemeenschappelijk landbouwbeleid stelt de Europese Unie regels voor boeren en wil het zorgen voor voedselzekerheid.