Gemeenschappelijk landbouwbeleid op lager pitje door oorlog

Verschillende Europarlementariërs willen uitstel van een deel van de plannen uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie. Door de oorlog in Oekraïne staan de Europese boeren onder druk, die kan verlicht worden door bepaalde milieuvoorwaarden op de lange baan te schuiven.

1 min. leestijd
With the high-pressure baler coupled to a tractor the wheat straw is mechanically picked up and squeezed in square bales.

Het uitstellen van milieu-maatregelen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Dat is volgens een groep Europarlementariërs uit de Landbouwcommissie noodzakelijk in het licht van de oorlog in Oekraïne. Gaat iedereen daarmee akkoord?

Akkoord omzeilen

De Europarlementariers die om uitstel vragen, vertegenwoordigen een meerderheid van de 7 fracties in het Europees Parlement. Belangrijkste punt uit de brief: de ecologische aandachtsgebieden uitstellen. Doelend op de verplichting om ten minste 4% van de landbouwgronden te gebruiken voor de verbetering van de biodiversiteit. 

In Boerderij.nl stelt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat ze geïrriteerd is geraakt in Brussel. De Europese Commissie zou het voorlopige akkoord van de EU-landbouwministers rond het gemeenschappelijk landbouwbeleid omzeilen.

In dat voorlopige akkoord uit 2021 staat bijvoorbeeld dat bepaalde doelstellingen uit de “Van-boer-tot-bord-strategie”, de plannen om een milieuvriendelijk voedselsysteem op te bouwen in Europa, nog even uitgesteld zouden worden. “Toch haalt de Europese Commissie deze doelen aan in een brief over het Nederlands nationaal strategisch plan”, schrijft Schreijer-Pierik. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie