Verzamelen en opslaan van telefoongegevens mag niet

2 min. leestijd
Judge gavel and scale in court. Library with lot of books in background

Grootschalige en langdurige opslag van telefoongegevens is in strijd met de Europese wet. Zo besloot het Europees Hof vandaag opnieuw.

In rechtszaken aangespannen tegen de Ierse sleepnetwet oordeelt het Hof, niet voor het eerst, dat het ongericht verzamelen en opslaan van gegevens van mensen niet toegestaan is. Nationale regeringen houden desondanks nog vaak illegaal vast aan deze methoden.

“Je kunt niet iedereen als verdachte beschouwen en allerlei privégegevens jarenlang opslaan”, D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld reageert verbolgen op de praktijken van nationale overheden. “Als er een fout wordt gemaakt, dan weten we hoe machteloos een individu kan zijn. De houding van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat niet op. Dat hebben we wel gezien met de toeslagenaffaire, waar ook verkeerde aannames werden gedaan op basis van persoonsgegevens.”

Het Hof erkent het nut van persoonsgegevensverzameling. Maar ziet dat nut niet opwegen tegen de grote inbreuk op grondrechten die gepaard gaat met ongericht massaal verzamelen van gegevens van de gehele bevolking. Daarom staat de rechter het verzamelen en bewaren van data alleen toe onder strikte voorwaarden. Alleen bij reële, acute of voorzienbare bedreigingen voor de nationale veiligheid, dan wel voor de bestrijding van zware criminaliteit, mogen telecomgegevens binnen een bepaalde tijdspanne of geografische locatie worden gebruikt. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie