Vers van het mes – Liveblog gesloten, lees terug!

5 min. leestijd

_________________________________liveblog gesloten_____________________________________

Invasie door Rusland?

16:45 uur – Brussel: Is een invasie door Rusland op handen? Dat vraagt Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD) zich af. Hij is vandaag op het NAVO-hoofdkwartier in gesprek gegaan met collega’s uit de Oekraïne. Evenals Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, stelt Wijngaarden dat er een gebalde vuist moet worden gemaakt om Rusland van een invasie te weerhouden.

https://twitter.com/vanwijngaardenj/status/1485615100283305994

Zenuwen op de beurs

15:45 uur – Brussel: Ondertussen kleuren de beurzen in Europa bloedrood, dat meldt de VRT. De reden? Geopolitieke spanningen rond Oekraïne en een mogelijke renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank.

Evacuatie ambassadepersoneel Oekraïne

15:20 uur – Brussel: JA21 geeft aan dat Nederland, anders dan in Kabul, snel moet reageren op de ontwikkelingen in Oekraïne. “Nederland moet tijdig beginnen met een goed geplande evacuatie van ons ambassadepersoneel”.

NAVO zet meer materiaal in

13:45 uur – Brussel: De NAVO stuurt inmiddels extra schepen en gevechtsvliegtuigen richting Oost-Europa om zo Rusland af te schrikken. Verschillende lidstaten, waaronder Frankrijk, Litouwen en Spanje, hebben inmiddels laten weten bereid te zijn om vliegtuigen en manschappen naar Bulgarije en Roemenië te sturen i.v.m. de oplopende spanning in Oekraïne.

Ondertussen is minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in Brussel om samen met zijn buitenlandse collega’s de veiligheidssituatie in Oekraïne te bespreken:

Grote fraudeurs aanpakken

13:30 uur – Brussel: Vandaag is ook de stemming over een verregaande hervorming van belastingen op kapitaalstromen in Europa. Dat doet de belastingcommissie van het Europees Parlement om zo grootschalige belastingfraude tegen te gaan. Winsten mogen de Europese Unie niet onbelast verlaten, daarom kijkt het Europees Parlement ook naar EU-brede bronbelasting op dividend-, royalty- en rentestromen naar het buitenland.  

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is voorzitter van de belastingcommissie: “Overheden treden altijd snoeihard op tegen kleine fraudeurs, maar staan miljardenfraude door banken oogluikend toe. Met onze wetsvoorstellen kan een einde worden gemaakt aan de grootste belastingfraude van dit millennium en kan belastingontwijking via belastingparadijzen hard worden aangepakt. 

Maar als de hervorming door de stemming komt, betekent dat niet direct een verandering. Dan moeten de Europese Commissie en de lidstaten van de Europese Unie samenkomen om deze voorstellen te bespreken en in te voeren.

Geen Nederlanders in delegatie Europees Parlement Oekraïne-missie

13:00 uur – Brussel. Er gaan komend weekend geen Nederlandse volksvertegenwoordigers mee met de onderzoeksmissie van het Europees Parlement naar Oekraïne. De commissie Buitenlandse Zaken en de ondercommissie voor Veiligheid en Defensie bezoeken van zondag 30 januari tot dinsdag 1 februari de hoofdstad Kiev en de grens met de door Rusland geannexeerde Krim. Het exacte reisschema is nog niet bekendgemaakt.

Op 1 en 2 februari zijn namens Nederland premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ook in Kiev. Wie zij die twee dagen zullen spreken, naast hun directe collega’s, is ook nog niet bekend.

Vanuit elke politieke groep is er één afgevaardigde, maar naar een gebalanceerde nationale afspiegeling is niet gekeken. Zo komt het dat er bijvoorbeeld er twee Polen en twee Duitsers meegaan, maar geen Nederlanders. Ondanks het neerhalen van de MH-17 in 2014 door een Russische militaire eenheid en Nederlandse betrokkenheid die daardoor bij de oorlog is ontstaan.

Europese Unie trekt portemonnee voor Oekraïne

12:45 uur – Brussel. Om Oekraïne te helpen nu het te lijden heeft onder ‘Russische agressie’, maakt de Europese Unie miljarden euro’s extra aan leningen en giften vrij voor het Oost-Europese land. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei in een kort statement dat Oekraïne een vrij en soeverein land is dat zijn eigen keuzes maakt: “De Europese Unie zal het land bij blijven staan”.


Het eerste pakket noodleningen bestaat uit 1,2 miljard euro en is bedoeld om de acute financieringsbehoefte van het land te ledigen. Waar het geld concreet voor bedoeld is, zei Von der Leyen niet. Ze wil de helft van het geld zo spoedig mogelijk overmaken, na instemming van het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Daarnaast kondigt Von der Leyen aan dat met het vrijmaken van 120 miljoen extra euro’s, de bilaterale hulp aan Oekraïne bijna verdubbeld wordt. Dat geld is bedoeld voor de modernisering van het land en het versterken van de uitvoeringstaken van de Oekraïense overheid.

Witte rook

12:30 uur – Rome: Witte rook, maar niet uit Vaticaan. Vandaag wordt in het Italiaanse parlement, samen met de regionale afgevaardigden, een nieuwe president gekozen. Een spannend moment want met meerdere stemrondes en onduidelijkheid over wie nu precies kandidaten zijn voor het presidentschap, ligt alles nog op tafel. 

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) heeft een Italiaanse moeder en volgt de verkiezing op de voet:  “Ik heb eerder Martha Cartabia getipt, maar Draghi wordt nu ook weer nadrukkelijk genoemd. Een progressieve vrouw van statuur zou mooi zijn maar het blijft koffiedik kijken, zeker tot de eerste stemronde maandag.”

Geen evacuatie

12.00 uur – Brussel: De Europese Unie gaat vooralsnog geen families van EU-diplomaten uit Oekraïne terughalen. Volgens Buitenlandchef Josep Borrell zijn er geen aanwijzingen dat een dergelijke evacuatie op korte termijn noodzakelijk is.

De Amerikaanse regering liet dit weekend weten familieleden van medewerkers in Oekraïne terug te roepen. Het standpunt van de EU kan veranderen als de Amerikaanse minister Blinken vandaag tijdens de vergadering van de ministers van buitenlandse zaken in Brussel met nieuwe informatie komt, zo zei Borrell voor het begin van die vergadering. Minister Hoekstra schuift ook aan. Blinken doet via een videoverbinding mee.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie