Veiliger speelgoed voor Europese kinderen

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Het Europees Parlement stemde vandaag met een ruime meerderheid voor het wetsvoorstel voor strengere speelgoedregels. Het voorstel focust op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en maakt de regels strenger voor bepaalde chemische stoffen in speelgoed. Op dit moment zijn stoffen die kanker veroorzaken of schadelijk zijn voor de genen en voortplanting al verboden. Het wetsvoorstel verbiedt nu ook stoffen die het hormoonsysteem beïnvloeden, ademhalingsproblemen veroorzaken of schadelijk zijn voor de organen.

Fabrikanten hebben de verantwoordelijkheid om zelf te controleren of hun producten voldoen aan de nieuwe EU-wetgeving. Bovendien krijgt elk speelgoed dat in de EU wordt verkocht een digitaal product-paspoort. Elke klant heeft de mogelijkheid om dit te bekijken. Het paspoort zal details bevatten over de samenstelling van de producten en de mate waarin ze voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Bovendien moet speelgoed met digitale elementen voldoen aan de eisen op het gebied van cyberveiligheid, bescherming van persoonsgegevens en privacy. Er zijn al verschillende robots en knuffels op de markt die gebruik maken van AI om de persoonlijkheid van de eigenaar leren kennen en hierop hun gedrag aanpassen. Dit soort speelgoed moet voldoen aan de nieuwe EU-wet inzake kunstmatige intelligentie. Ook dat wetsvoorstel werd vandaag goedgekeurd door het Europees Parlement.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie