Van oude WK-finale tot Nederlandse fietscultuur: de kranten op zondag

Ook deze week speuren wij in de Europese kranten naar oranje koppen. Wat geeft een bloemlezing op zondag? Oude veldslagen, voetbal en de gebalde vuist van Jetten.

3 min. leestijd
DEN HAAG – Mark Rutte vertrekt op de fiets bij het Catshuis voor het overleg tussen voormalig ministers van het demissionair kabinet en deskundigen over versoepeling van de lockdown. Demissionair kabinet weer bijeen in Catshuis ROBIN UTRECHT

De zon schijnt, de vogels fluiten en in Frankrijk gaan de kiezen op elkaar. Europa kijkt met grote ogen naar de Franse presidentsverkiezingen, al ging er deze week ook wat aandacht naar Nederland. In deze bloemlezing van het Europees nieuws over Nederland: gas-onafhankelijkheid, verzuurde relaties, een Gents onderonsje en zelfs de pijnlijke WK-finale uit 2010. 

Buren en vrienden

De week aftrappen, doen we dicht bij huis. Dinsdag bracht de Nederlandse regering namelijk een werkbezoek aan de Belgische collega’s. Doel van deze zogeheten ‘Thalassa-top’ is de samenwerking tussen Nederland en België verbeteren. Maar staan alle neuzen wel dezelfde kant op? De Belgische krant HLN schreef alvast dat de doorsnee Gentenaar niet veel van het bezoek van de Nederlanders zou merken. Waarom Gent? “Het hoeft niet altijd Brussel te zijn”, aldus premier Alexander De Croo. 

Spaanse teleurstelling

Waarom zegt Nederland altijd ‘nee’ tegen Spanje? De Spaanse krant El Confidencial vraagt zich af wat de Nederlanders niet bevalt aan hun land: “In Brussel is het net kat en muis. Spanje tegen Nederland, elke vergadering is een aflevering van een Netflix serie”. Een bewogen artikel over een ogenschijnlijk moeilijke relatie tussen Spanje en Nederland, dat “geen euro gratis geeft”. Mogelijke oorzaken? Van historici die menen dat lang gestreden oorlogen een litteken hebben achtergelaten tot het WK voetbal uit 2010 waar Oranje het in de finale moest afleggen tegen de Spanjaarden. 

En wat zeggen de optimisten? Die “zien geen specifiek probleem met Spanje, maar een combinatie van economische, politieke, culturele en historische factoren die het kleine, liberale Nederland dwingt zijn stempel op Europa te drukken.” 

Nederlandse ambitie

De plannen van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, om ons land te laten stoppen met de import van gas uit Rusland, bleef niet onopgemerkt. Dat Nederland nog voor het einde van het jaar onafhankelijk wil worden van Russisch gas, gaat namelijk ook de Duitsers aan. Een gasveld in het Duits-Nederlandse grensgebied in de Noordzee zou namelijk een belangrijke rol kunnen spelen om deze ambitie te halen.  Meer weten? Lees dan hier het artikel in Spiegel.

Fietscultuur

Er werd deze week niet alleen geschreven over de Nederlandse inzet op politiek vlak maar ook over onze fietscultuur. Of beter: hoe we die uitdragen in Europa. Zo focuste Le Figaro op de Frans-Nederlandse onderneming Holland Bikes, een bedrijf dat in 2002 ontstond uit de droom van twee Nederlanders om onze fietstraditie te delen met andere landen. Hoe 1 bedrijf het stedelijke landschap kan veranderen, lees je hier

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie