Van der Burg wil ook asielzoekers met kinderen opsluiten aan de Europese grens

Europarlementariërs kregen de kans om vragen te stellen aan staatssecretaris Eric van der Burg over de nieuwe Europese migratieregels.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Groot nieuws vorige week: de EU-ambassadeurs hadden dan toch een voorlopig akkoord over het “crisismechanisme” van het nieuwe migratiepact. Hiermee mogen lidstaten, als ze een te groot aantal migranten te verwerken krijgen en er een crisis ontstaat, deze migranten tot veertig weken opsluiten in afwachting van de afloop van hun asielaanvraag. Ook op andere vlakken mag er dan van de migratieregels worden afgeweken.

Daarmee lijkt het laatste puzzelstukje gelegd te zijn voor de nieuwe Europese migratieregels. Maar nu de lidstaten eindelijk op één lijn zitten, moeten ze wel eerst nog een akkoord bereiken met het Europees Parlement. Staatssecretaris van der Burg trok naar Brussel om de Europarlementariërs te overtuigen van de urgentie: “Zorg dat er zo snel mogelijk een deal ligt. Zo geeft u de ministers van alle 27 landen instrumenten die ze nu niet hebben.”

Van der Burg had er duidelijk zin in. Het was dan ook zijn verjaardag: “En dat vieren in het het huis van de democratie, lijkt mij een goede besteding.”

Verplichte grensprocedures

Een cruciaal onderdeel van de nieuwe migratieregels is dat de migranten met weinig kans op asiel tijdelijk worden opgesloten aan de Europese grens en een versnelde procedure krijgen. Van der Burg geeft aan “groot voorstander” te zijn. 

De lidstaten willen dat ook gezinnen met kinderen opgesloten kunnen worden. Maar voor het Europees Parlement ligt dat erg gevoelig. Toch ziet Van der Burg het als een noodzakelijk onderdeel. Hij vertelt dat de kinderen een vrijstelling geven, zorgt voor meer alleenreizende minderjarigen. “Dat moeten we absoluut voorkomen wegens de kwetsbaarheid van die groep”. Bovendien is er al een uitzondering voor alleenreizende minderjarigen, benadrukt Van der Burg. 

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers wil weten hoe heilig die grensprocedures voor de lidstaten zijn. Van der Burg vertelt dat hij inziet dat “onderhandelen naar elkaar toe komen is”, maar dat er zonder die verplichte grensprocedures geen deal mogelijk zal zijn, omdat er dan te veel lidstaten afhaken.

Eigen schuld, dikke bult

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (onafhankelijk) maakt van de staatssecretaris’ aanwezigheid gebruik om kritiek te uiten: “U heeft het over een hoge asielinstroom op dit moment, maar het gemiddelde over de jaren heen is vrij stabiel. En toch hebben achtereenvolgende kabinetten de asielcapaciteit stelselmatig afgebouwd.”

Van der Burg geeft haar volledig gelijk: “Over het afbouwen van de capaciteit heb ik ook steeds gezegd dat dit een slechte zaak is.” Ook in tijden van weinig asielinstroom moeten die opvangplekken er blijven, volgens Van der Burg. “Desnoods plaatsen we er studenten of andere mensen die met spoed accommodatie zoeken in als ze leegstaan.” 

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in de Europese wettenfabriek, lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie