Uitstel minimumbelasting multinationals, Kaag rekende er al op

Polen blijft dwarsliggen bij de invoering van minimumwinstbelasting voor multinationals op Europees niveau. Nederland heeft ondertussen al geld gereserveerd om de verloren belastinginkomsten te compenseren.

2 min. leestijd

Er werd van tevoren in Brussel al niet gerekend op een doorbraak bij de vergadering van de ministers van Financiën vandaag, maar het onderwerp is nu zelfs van de agenda gehaald. De Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, zei vanochtend er alle vertrouwen in te hebben dat het in juni wel goedkomt. Dat zou een opsteker zijn voor het Franse voorzitterschap van de Europese Raad, dat in juni ten einde komt. En wellicht op tijd voor de Franse parlementsverkiezingen in diezelfde maand.

Het obstakel van Polen

De Europese winstbelasting voor multinationals is al even in de maak. Het plan was met ingang van 2023 aan alle multinationals vijftien procent belasting te vragen. Maar in april werd al duidelijk: die deadline wordt wellicht niet gehaald. Polen ligt dwars. Dat lijkt niet zozeer omdat ze tegen de winstbelasting zijn, maar vanwege discussie over uitbetalingen van het coronaherstelfonds.

Onder andere de onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak is gebrekkig. Er is sprake van dat het Poolse budget uit het coronaherstelfonds niet wordt uitgekeerd totdat die problemen zijn opgelost. De geldstroom van Brussel naar Warschau is niet helemaal stopgezet: zo kreeg Polen eind vorige week zo’n 145 miljoen euro toegezegd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat is overigens lang niet genoeg geld, stelt de Oekraïense ambassadeur in Polen. Dit weekend zei hij te hopen op ‘miljarden’ aan Europees geld voor Brussel.

Eén miljard euro ter compensatie

Kaag zei afgelopen donderdag al, in aanloop naar de bespreking van Europese financiënministers, dat het “moeilijk in te schatten” is of de onderhandeling over de winstbelasting zou slagen. Afgelopen april liep dat project ook al vast. 

Een dag daarna kwam de voorjaarsnota uit, de herziening van de kabinetsbegroting. Daarin is alvast het zekere voor het onzekere genomen. Het kabinet had eerder al verwachte inkomsten van de nieuwe belasting genoteerd, dat eerst ging om 800 en later om 500 miljoen. Dat is er nu uitgehaald. Samen met andere verwachte belastingtegenvallers van grote bedrijven vangt het kabinet de schade op met één miljard euro. Op invoering van de minimumwinstbelasting voor multinationals in 2023 wordt dus niet meer gerekend. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie