Tweede stemronde: kiezen tussen twee kwaden?

De tweede stemronde van de Franse presidentsverkiezingen is van start gegaan. Macron of Le pen, wie zal het worden?

2 min. leestijd
Paris, France-05 07 2021:French flag floating in the wind, Paris, France.

Huidig president Emmanuel Macron of de nationalistisch-populistische Marine Le Pen, wie wordt voor de komende vijf jaar president van Frankrijk? Voor sommige Franse stemmers is het kiezen tussen twee kwaden. Zoals in Lille, waar een groot aantal stemmers koos voor de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon – een van de presidentskandidaten die de tweede stemronde niet heeft gehaald. De stembureaus gingen vanochtend open, de eerste resultaten volgen om 20.00 uur vanavond en de uitslag wellicht pas in de late uurtjes: wat kunnen we verwachten?

Macron kleine voorsprong

Momenteel heeft Macron (partijleider van de liberale centrumpartij in Frankrijk) volgens de peilingen een kleine voorsprong op Le Pen (partijleider van de extreem rechts-nationalistische partij van het land). In de eerste stemronde ging Macron aan de haal met 27,8% van de stemmen gevolgd door Le Pen met 23,1%. Zowel Macron als Le Pen hebben moeite gehad met het opzetten van een uitvoerige campagne, dat zou volgens Macron komen door de situatie in Oekraïne die veel tijd en aandacht vereist, Le Pen zou dan weer kampen met geldgebrek.

Hoewel Macron er tot nu toe goed voor staat is zijn voorsprong niet onoverbrugbaar. Wat alvast opvalt is dat de peilingen een historische afwezigheid en hoeveelheid blanco-stemmen voorspellen. Het is voor veel, vooral linkse, Fransen namelijk kiezen tussen twee kwaden. 

Nederland kijkt mee

Waarom? Frankrijk heeft als voorzitter van de Raad van de Europese Unie, en als een van de machtigste Europese lidstaten, een belangrijke vinger in de Brusselse pap. Zo kan de president de koers van Europa sturen op vlak van migratie, arbeid en defensie. Macron is een uitgesproken voorstander van een sterke Europese Unie en staat daardoor loodrecht tegenover Le Pen, die de Franse inbreng aan de Europese Unie wil afbouwen.

Daar komt nog bij dat de economische banden tussen Nederland en Frankrijk, na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie, zijn verbeterd. Van gezamenlijke projecten en duurzame investeringen in transport tot export van speelgoed en winkelketens. Welke weg Frankrijk vandaag bewandelt, zal ook een invloed hebben op de toekomst van veel Nederlandse bedrijven en organisaties.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie