Ze waren boos, kwaad en teleurgesteld. De financiële woordvoerders willen meepraten over de nieuwe begrotingsregels waar de Europese Unie momenteel over spreekt. Maar ze hebben het gevoel dat ze telkens te laat worden geïnformeerd en dus langs de zijkant staan toe te kijken.
Eelco Heinen van de VVD ergerde zich tijdens een debat over de komende Eurogroep-vergadering van de Europese ministers van Financiën aan de ‘ontwijkende antwoorden’ die hij elke keer krijgt. “Ik wilde tijdens de vorige vergadering weten hoe de minister denkt over de nieuwe begrotingsregels, maar ik kreeg geen antwoord. En wie schetst mijn verbazing, ze waren nauwelijks klaar met vergaderen of de minister maakt een brief openbaar die hij samen met Oostenrijk heeft geschreven, waarin precies staat wat hij er over denkt.”
“Dit kan niet zo verder.”
Volgens Heinen gaat het niet zo zeer om de inhoud: “daar ben ik het wel mee eens.” Hij wil informatie, omdat anders het parlement buitenspel staat.
Steun
Ook Inge van Dijk (CDA) wil meer informatie van het kabinet. “We moeten de aanpassing van de begrotingsregels niet alleen aan Frankrijk en Duitsland overlaten. Daar hebben we als Nederlands parlement ook wat over te zeggen.” Van Dijk is zich rot geschrokken van de analyse die de Raad van State heeft gemaakt, waarin wordt gezegd dat de Europese Centrale Bank bijna de enige opkoper is van staatsleningen, die Griekenland en Italië uitschrijven. Dat heeft gevolgen voor het begrotingsbeleid en ze wil de komende tijd dat het kabinet de exacte gevolgen in kaart brengt.
Volgens Derk-Jan Eppink (Ja21) moeten we oppassen. “Elke verandering van de Europese begrotingsregels zorgt voor verwatering”. Staatssecretaris Vijlbrief, die minister Hoekstra verving die druk is met de formatie, liet weten de Kamer de komende tijd niet te verrassen en voortaan de informatie eerder te sturen, zodat het parlement niet buiten spel staat.
Coronafonds
Het kabinet komt, volgens Vijlbrief, nog deze maand met plannen voor het coronafonds. De Tweede Kamer had vorige maand gevraagd om plannen als de formatie niet op 1 oktober zou zijn geregeld.