Tweede Kamer heeft weer geen tijd voor Eurocommissaris

Versplintering en werkdruk in de Tweede Kamer hebben steeds vaker gevolgen voor het parlementaire werk. Vandaag is een overleg met Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders afgezegd omdat Kamerleden geen tijd hebben.

3 min. leestijd
Roberta METSOLA, EP President meets with Didier REYNDERS, European Commissioner for Justice

Voor de tweede keer binnen een maand annuleert de Tweede Kamer een gesprek met een Eurocommissaris. Had de Kamer eind september geen tijd voor Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson, vandaag ontving Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders een afzegging. In beide gevallen is de reden: gebrek aan belangstelling van de Tweede Kamerleden.

Reynders had moeten spreken met de Kamercommissie Buitenlandse Handel over een nieuwe Europese richtlijn voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Slechts drie Kamerleden hadden zich voor het gesprek aangemeld. Dat is volgens de regels van het parlement te weinig en daarom is Reynders afgebeld.

Europese wet met Nederlandse wortels

Tom van der Lee (GroenLinks) wilde wel komen naar het overleg. Hij noemt het betreurenswaardig dat het niet doorgaat en ziet een trend. “Helaas komt dit in de gefragmenteerde Kamer met inmiddels twintig fracties steeds vaker voor; ook omdat er te veel parallelle Kameractiviteiten worden ingepland vanuit alle vaste Kamercommissies. En Kamerleden kunnen zich niet klonen”, laat hij weten. Naast Van der Lee hadden ook Jan Klink (VVD) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) zich aangemeld.

Ironisch aan het gebrek aan interesse is dat de Europese wet Nederlandse wortels heeft. Het was de PvdA’er Lara Wolters die in het Europees Parlement een meerderheid kreeg voor de oproep aan de Europese Commissie om met deze nieuwe regels te komen.

Hoe bedrijven internationaal opereren is hoogst actueel, benadrukt Wolters. “Qatar laat dat zien: wíj gaan nu allemaal met een knoop in onze maag het WK bekijken, terwijl de bedrijven die betrokken waren bij uitbuiting buiten schot blijven. Hoog tijd voor een Europese wet die daar verandering in brengt”, aldus Wolters in een reactie op het cancellen door haar Haagse collega’s van het gesprek met Reynders.

Europese wet maakt normen verplicht

De Europese wet over maatschappelijk verantwoord ondernemen legt wettelijk verplichtende normen vast waar bedrijven zich aan moeten houden bij het internationaal zakendoen. De wet komt er om een gelijk speelveld te creëren voor het Europese bedrijfsleven. Volgens de voorstanders zijn huidige regels over internationale normen gefragmenteerd en vaak gebaseerd op vrijwilligheid.

De Europese wet is verplichtend en moet garanderen dat arbeiders die aan producten werken die bestemd zijn voor de Europese markt, goed behandeld worden. De richtlijn moet er ook voor zorgen dat bedrijven die schade aanrichten aan het milieu of mensenrechten schenden aansprakelijk gehouden kunnen worden.

Tweede Kamerleden klagen met grote regelmaat dat ze door het kabinet te weinig betrokken worden bij Europese besluitvorming. In het parlement zijn daarom allerlei initiatieven ondernomen en procedures opgezet dit voor Kamerleden te verbeteren. In dat licht is het des te opmerkelijker dat een één-op-éénoverleg met een van de hoogste Europese bestuurders wordt afgezegd. Of er een nieuwe datum komt voor het overleg met de Europese Commissie over de wet, die ook grote gevolgen heeft voor Nederlandse bedrijven, is niet duidelijk.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie