Tweede Kamer debatteert over Natuurherstelwet: “Het is een strop voor onze economie”

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Op Witte Donderdag hield de Tweede Kamer een debat over de natuurherstelwet en de impact daarvan. Vooral vanuit de rechtse hoek klinkt er veel kritiek op de wet.

BBB is erg kritisch op de wet. Volgens berekeningen van Pierik (BBB) moet ongeveer een kwart van alle landbouwgrond natuur worden. Nijhof (PVV) vindt het goed dat de wet er niet komt. “Links doet ons geloven dat de natuur op sterven ligt, maar we hebben in Nederland een overvloed van Natura2000 gebieden waar de natuur het goed doet.” Ze is bang dat de wet het land verder op slot zet. “Het is een strop voor onze economie.”

Haan kraait 3 keer

Aangezien het debat plaatsvond op witte donderdag vergelijkt De Groot (D66) de natuurherstelwet met het paasverhaal. “De natuur is ook onschuldig en zonder eerlijk proces moest de natuurherstelwet weg.” Ook vergelijkt hij Van Campen (VVD) met Petrus. “Hij heeft het hart op de goede plek en mooie woorden over de natuur, maar voordat de haan drie keer kraait is toch de natuur drie keer in de steek gelaten.” 

Veel partijen zoals D66, Volt en CU zijn bang dat de tegenstem gevolgen heeft voor de onderhandelingspositie van Nederland. “Als je woord niets waard is, waarom zouden dan andere landen dan nog met je in zee willen?”, aldus Koekkoek (Volt).

Ik snap Brussel wel

Minister voor Natuur Van der Wal (VVD) hield de Tweede Kamer een spiegel voor: ” We hebben decennialang verzaakt om maatregelen te nemen om aan die Vogel en Habitat-richtlijn te voldoen. […] Wat andere lidstaten wel doen. En dan kunnen we naar Brussel kijken en boos zijn dat ze niet willen meebewegen. Maar ik snap Brussel wel dat ze zeggen ‘ga eerst maar eens leveren en neem die maatregelen eerst maar eens’. En we zetten stappen. Gelukkig. We zijn ermee bezig. Maar ik zeg erbij: We zijn er nog lang niet”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie