Het aantal keren dat de EU-lidstaten bij elkaar kwamen voor het Europees gasprijsplafond, is niet meer op twee handen te tellen. De visies liggen mijlenver uit elkaar. Een deel van de lidstaten wil een stevig gasprijsplafond zien. Voor andere lidstaten, met name voor Nederland en Duitsland, is dit een nachtmerrie. Keer op keer hamert Nederland erop dat zo’n plafond de leveringszekerheid in gevaar kan brengen en de enige uitweg uit de crisis minder gas consumeren is.
Uitgekauwd
Vorige maand deed de Europese Commissie toch nog een poging. Het plafond zou een “correctiemechanisme” worden dat enkel in uitzonderlijke gevallen en tijdelijk de gasprijs zou maximeren. Maar ook dit voorstel hielp de zaak niet vooruit. Het tegen-kamp was nog steeds bezorgd om de leveringszekerheid. Het voor-kamp kon er nog maar nauwelijks een prijsplafond in herkennen. “Dit dossier is ondertussen zo uitgekauwd en politiek geworden, dat ik de twee visies nooit meer zie herenigen”, zei een senior EU-diplomaat hierover.
Toch blijven de lidstaten onverstoord verder vergaderen. En volgens minister van Energie Rob Jetten zelfs met enig succes: “Vandaag hebben we vooruitgang geboekt in verband met de veiligheid van het prijsmechanisme. Er zijn afspraken gemaakt over wanneer het mechanisme wordt uitgezet als de leveringszekerheid onder druk komt te staan.” Over de voorwaarden wanneer het weer wordt aangezet, is er wel “echt nog werk te doen” volgens Jetten.
Daarbij gaan de discussies voornamelijk over de hoogte van het prijsplafond. In de wandelgangen valt een bedrag rond de 200-220 euro te horen. Jetten “herkent” die bedragen maar wil ze niet bevestigen.
De eindmeet
Tijdens de Europese top van morgen mogen ook de EU-staatshoofden en -regeringsleiders zich weer over de kwestie buigen. “Ik denk dat zij gaan zeggen: ‘Mooi dat er vooruitgang is geboekt en goed dat de EU-ministers van Energie maandag verdergaan’”, aldus Jetten. Volgens onze energieminister is “de inzet” om het onderwerp dan ook definitief af te ronden. “Daarna wil iedereen natuurlijk graag de feestdagen ingaan. Maar als het nodig is, blijven we doorpraten totdat we er zijn.”