Timmermans: ‘Wederopbouw Oekraïne moet groen gebeuren’

Tijdens zijn bezoek aan Oekraïne benadrukt Timmermans het belang van groene energie voor de wederopbouw van het land.

2 min. leestijd
Frans-Timmermans-en-Denys-Shmyhal

Foto: Denys Shmyhal en Frans Timmermans (Bron: Twitter Denys Shmyhal)

Groene energie moet een belangrijk onderdeel worden van de wederopbouw van Oekraïne. Dat was maandag de boodschap van Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad Kiev. Naast een gesprek met president Zelensky over de behoefte aan elektrische apparatuur en sancties tegen Rusland, sprak Timmermans ook met premier Denys Shmyhal.

Groene energie

“Oekraïne heeft veel potentieel voor de ontwikkeling van groene energie”, schrijft de premier op Twitter na het bezoek van Timmermans. Volgens Shmyhal is het land klaar om een partner van de EU te worden in de ontwikkeling van biomethaan en waterstof. Een belangrijke toezegging voor de EU.

Volgens Timmermans is het belangrijk dat het land na de oorlog een duurzame economie op bouwt. “Ik twijfel niet aan de Oekraïense vastberadenheid om een nieuwe economie op te bouwen die niet afhankelijk is van Russische fossiele brandstoffen”, zegt Timmermans in een interview met Interfax. Volgens de Eurocommissaris passen de energienetwerken van Oekraïne en de EU al redelijk goed bij elkaar. Ook zou er in het land veel ruimte zijn om hernieuwbare energie-installaties te bouwen.

Bezoek

Het bezoek van Timmermans duurt twee dagen. Niet alleen een gesprek met Zelensky en de premier stonden op de agenda, maar ook vergaderingen met de ministers van Buitenlandse Zaken, Energie en Klimaatbescherming en Natuurlijke Grondstoffen. Daarbij wordt gepraat over verdere steun aan het land en de lange weg richting Oekraïens lidmaatschap van de EU.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie