Brussel trekt de portemonnee voor Oekraïne

Het EU-budget voor wereldwijde vredesopbouw gaat omhoog met 2 miljard euro. Het grootste deel daarvan gaat naar Oekraïne.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het was lang wikken en wegen in Brussel. Met hoeveel geld moet men de Europese pot voor vredesopbouw (EPF) aanvullen? Het potje begon leeg te raken. Een groot deel is gebruikt om Oekraïne te steunen in zijn verdediging tegen Rusland. 

Voor de periode 2021-2027 is 5,7 miljard vrijgemaakt. Daarvan is nu al ruim 3,1 miljard in de vorm van financiële en materiële steun naar Oekraïne gegaan.  Nederland zet zich in Brussel al maanden in om het EPF-budget te verhogen. Aan die oproep wordt nu gehoor gegeven. Want zojuist hebben de EU-ministers voor Buitenlandse Zaken hierover een akkoord bereikt.

Nederland aarzelt niet

2 miljard euro. Dat willen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de komende jaren bij in het Europese potje voor vredesopbouw stoppen. Dat besluit wordt begin volgend jaar officieel bekrachtigd. Vragen over de kosten voor Nederland beantwoordde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vanochtend al in een brief aan de Tweede Kamer. Tussen 2024 en 2027 zou Nederland ieder jaar ongeveer 35 miljoen euro uit eigen zak aan het EU-budget voor vredesopbouw moeten afstaan. 

Afgelopen weekend keurde de EU-ministers van Financiën ook al een hulppakket van 18 miljard euro voor Oekraïne goed, los van het EPF. Dat geld moet het land helpen om kritieke infrastructuur te herstellen en een duurzame wederopbouw te steunen.

Het EPF verhogen is slechts een kleine moeite, schrijft Hoekstra, want “het afgelopen jaar is gebleken hoe belangrijk het EPF als EU-instrument is voor veiligheid en defensie”, schrijft hij. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, konden EU-lidstaten op grote schaal militaire steun leveren aan het land “om zich te weren tegen de Russische agressie”. Lidstaten die zelf niet direct militair materieel konden sturen, konden in ieder geval een financiële bijdrage leveren.

Hoekstra en minister van Defensie Kajsa Ollongren lieten eerder weten dat het EU-budget voor vredesopbouw ook is bedoeld voor conflicten elders in de wereld, zoals in Afrika of het Midden-Oosten. Het lijkt er niet op dat de extra 2 miljard euro daaraan zal bijdragen. De focus van de beslissing van vandaag, om 2 miljard euro in het potje erbij te doen, ligt bovenal bij Oekraïne. Volgens Hoekstra zullen de EU-ministers volgend jaar echter wel bekijken of het budget misschien opnieuw omhoog moet.