Timmermans: blij dat Nederland de strijd om taxonomie staakt

We moeten tempo maken met de Europese klimaatwetten. Daarom is het volgens Frans Timmermans goed dat Nederland de strijd om de groene status van aardgas staakt.

2 min. leestijd
The fire on the gas stove.

Het is volgens Europees Commissaris Frans Timmermans goed nieuws dat Nederland de strijdbijl begraven heeft over de vraag welke energiebronnen volgens de nieuwe Europese definitie als groen gelden. Op de lijst, die is opgesteld door de Europese Commissie, is ook aardgas opgenomen. 

De meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich uit tegen de groene status van de fossiele brandstof. Het parlement wilde dat het kabinet in Brussel bezwaar zou maken tegen de zogenaamde taxonomie. Maar deze week besloot minister Rob Jetten van Klimaat en Energie anders: hij staakt de strijd om geen krediet te verspelen in Brussel. 

Jetten zegt dat hij geprobeerd heeft steun te krijgen van andere EU-lidstaten, maar het is hem niet gelukt een meerderheid te krijgen die groot genoeg is om aardgas van de lijst te schrappen. De strijd voortzetten zou de positie van Nederland schaden in onderhandelingen over andere Europese klimaatwetten.

Timmermans wil tempo maken

Timmermans is blij dat met het Nederlandse kabinetsbesluit de Europese verdeeldheid ten einde is. Na een overleg met de ministerraad in Den Haag, zei hij vanochtend: “We moeten vooruit. Hoe sneller we aan de slag kunnen, hoe beter”. 

Aardgas staat op de lijst als een ‘overgangstechnologie’. Het idee is dat oude kolencentrales vervangen kunnen worden door moderne turbines die draaien op gas. Dat scheelt op korte termijn veel CO2-uitstoot. Zolang de nieuwe gascentrales geschikt zijn om in de toekomst over te stappen op waterstof, zijn de investeringen in aardgas volgens de Europese Commissie geen weggegooid geld.

Zelfs nu Europa vanwege de Russische oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk af wil van de import van gas uit Rusland, blijft aardgas belangrijk voor de klimaattransitie, benadrukt Timmermans: “Gas zal toch altijd nog wel een rol spelen. Tegelijkertijd betekent deze oorlog wel dat we sneller moeten omschakelen naar duurzame energie. Dus de nadruk van de investeringen zal toch echt moeten liggen op zonne- en windenergie”.