Test voor buitengrens Europa in Polen

4 min. leestijd
Sentilj, Slovenia – November 19, 2015: A group of refugee families escorted by Slovenian police walk from the Slovenian to the Austrian transit camp on the border. The countries along the West Balkan route, including Slovenia, have now restricted access to refugees who can prove they are fleeing war, effectively meaning those from Syria, Afghanistan and Iraq.

De stroom van migranten en vluchtelingen die vanuit Wit-Rusland illegaal Polen willen binnen trekken, is een bedreiging voor de hele Europese Unie. Dat zegt de Poolse premier Mateusz Morawiecki in een tweet.

Momenteel proberen bijna 4000 mensen via Polen de Europese Unie binnen te komen. De stemming rond de grens wordt steeds grimmiger. Welke stappen kan of moet de Europese Unie nu ondernemen?

Maandag overleggen de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel over de volgende stappen die de EU gaat nemen.

Van Twitter account JA21

De Poolse premier Morawiecki twitterde vandaag over de ernst van de situatie: “De Poolse grens sluiten is van nationaal belang, maar de stabiliteit en veiligheid van de hele Europese Unie staan ook op het spel”, aldus Morawiecki. “Deze aanval van het regime van Loekasjenko is tegen ons allen gericht. We laten ons niet intimideren en zullen met onze partners van de Europese Unie en de NAVO de vrede in Europa verdedigen.”

JA21 is het volledig eens met premier Morawiecki. “Het is belangrijk om ons te realiseren dat deze migranten niet naar Polen willen maar het doel hebben om door te kunnen stromen naar Duitsland, Zweden en Nederland. Momenteel kampt Nederland wederom met een migratiestroom zoals in 2015 en zitten de asielzoekerscentra bomvol. Op dit moment beschermt Polen zelf hun grens maar we zijn van mening dat we Polen daarin dienen te ondersteunen”, aldus Rob Rooken

Jan Marinus Wiersma van het Clingendael Instituut bevestigt dat deze situatie bedreigend kan zijn voor de rest van de Europese Unie. “Polen heeft gelijk dat ze een beroep doen op de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ze nemen zelf niet altijd hun verantwoordelijkheden binnen de Europese Unie, maar in dit geval hebben we wel gelijk”, volgens Wiersma. “De mensen aan de Poolse grens proberen ook door te stromen naar Duitsland en Nederland.”

Sancties

Hoe moet de Europese Unie nu reageren? Er zijn twee opties die waarschijnlijk maandag tijdens de vergadering op tafel liggen, volgens Wiersma: Ten eerste, kunnen de sancties tegen Wit-Rusland verder worden opgevoerd. Een van de meest interessante sancties is volgens Wiersma een vergaande ingreep: het uitsluiten van Wit-Rusland uit het SIS bankensysteem. Dan kunnen ze geen betalingen meer doen. “Dat raakt daar de hele economie”

Vandaag kondigde de Europese Unie al aan dat ze Wit-Rusland gaan straffen voor het binnenhalen en doorsturen van migranten naar Europese lidstaten als Polen. De Europese Unie maakt het moeilijker voor leden van het Wit-Russische regime om naar de Europese Unie te reizen.

Een tweede optie die de Europese ministers zullen bespreken volgens Wiersma is druk zetten op de landen die de vluchten met migranten mogelijk maken. Deze vluchten komen vanuit Libanon, Irak en Dubai. De Europese Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell zou deze week al op stap zijn in die landen om hen over te halen die vluchten niet meer toe te staan. “Als ze daar niet toe bereid zijn zou de Europese Unie weer maatregelen tegen deze landen kunnen overwegen.” Toch heeft Wiersma zijn twijfels bij de effectiviteit van deze maatregel. “Als we die weg afsluiten vinden ze wel weer een weg via Moskou.”

Muur

Een muur bouwen langs de grens dat is wat de Polen willen. Ze vragen geld aan de Europese Unie voor deze muur. “Maar daar zijn ze in Brussel niet zo enthousiast over, want daar zouden andere lidstaten aan mee moeten betalen.”

En Frontex dan, het Europese grens-, en kustwacht-agentschap van de Europese Unie. Kunnen zij niet de Polen te hulp schieten langs de grens? Dat is nog lastig volgens Wiersma. “Deze grenswachters zitten vooral in Italië en Griekenland en helpen daar met de vluchtelingenstroom die via de Middellandse Zee komt. Dat is nog een organisatie in ontwikkeling. Zij hebben niet genoeg mensen om nu naar Polen te sturen.”

Vooralsnog beschermen de Polen zelf hun grens. De Poolse premier bracht vanochtend een bezoek aan de militairen daar. Hij schoot daar meteen een aantal mediagenieke plaatjes. “Soldaten, politieagenten, grenswachten en speciale diensten waken over de veiligheid van Poolse vrouwen en Polen. Bedankt!”, schrijft hij in het Pools.

Van het Twitter account van de Poolse premier

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie