Strik bezorgd om inzet Frontex Mauritanië

1 min. leestijd
(Bron foto: Frontex)

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wil het Afrikaanse land Mauritanië helpen in de strijd tegen mensensmokkelaars. Tijdens een bezoek aan het Noord-Afrikaanse land, om het te hebben over financiële steun en groene energie, uitte Von der Leyen en de Spaanse premier Sanchez hun zorgen over de migranten die via Mauritanië naar de Spaanse Canarische eilanden trekken.

Er ligt al langer een plan klaar in Brussel om de Europese kust- en grenswacht Frontex aan de Mauritaanse kust in te zetten. Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) gaf in juni vorig jaar al aan zich zorgen te maken over de mogelijke deal.

“De Europese Commissie wil grenswachters van Frontex carte blanche geven”, zegt Strik. “Ze krijgen in Mauritanië volledige immuniteit, mogen wapens dragen en geweld gebruiken en werken onder de instructies van de Mauritaanse grenswacht.” En dat terwijl de Mauritaanse grenspolitie regelmatig mensen zonder procedure naar Mali en Senegal uitzet. Volgens Strik gaat dat vaak gepaard met geweld.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie