Na de stroopwafel, de Leidse sleutelkaas en de Opperdoezer Ronde, krijgt nu ook de Limburgse vlaai een beschermde status. De Europese Commissie kondigt aan dat vanaf 22 januari de Limburgse vlaai officieel een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) krijgt.
Die geeft Brussel niet zomaar. Er zijn drie voorwaarden: het product komt uit een specifieke streek, er is sprake van een bepaalde kwaliteit, reputatie of uniek kenmerk; en tenminste een deel van het productieproces vindt in de streek plaats.
Wie Limburgse vlaaien wil verkopen, moet vanaf nu erkend worden door de nieuwe vzw de Limburgse Vlaaibakkers. Op dit moment zijn daar al 36 Nederlandse bakkers bij aangesloten. De voedselwaakhond ziet erop toe dat de aangesloten bakkers zich ook daadwerkelijk aan de regels houden. Wie bijvoorbeeld vlaaien verkoopt met slagroom, ligt eruit. Wie Limburgse vlaaien verkoopt, maar niet erkend is, kan een forse boete krijgen.
”Deze erkenning is terecht. De Limburgse bakkers hebben hier hard voor moeten vechten”, vertelt Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA). “De toekenning van dit label is in vele opzichten historisch, mede door de samenwerking tussen Nederland en België vanaf het begin. Nadat eerder al twee wijnen uit onze mooie provincie zijn opgenomen in het register, staat Limburg er wederom goed op in Europa.”
Lenaers zal volgende week maandag samen met de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola de Limburgse bakkers in Brussel ontvangen om de toekenning van dit Europese label te vieren.