Stoelendans voorzitterschap begonnen

2 min. leestijd

De Duitse christendemocraat Manfred Weber wil definitief geen voorzitter worden van het Europees Parlement. Daardoor nemen de kansen toe voor Esther de Lange (CDA). Maar haar verkiezing is nog lang niet zeker.

Weber wil het liefst in oktober herkozen worden als fractievoorzitter van de grote christendemocratische EVP en op termijn als partijvoorzitter van de EVP. Hij denkt zo meer politieke invloed te kunnen uitoefenen. 

En dus wordt de naam van Esther de Lange (CDA) genoemd, die daar volgens mensen uit haar omgeving wel oren naar heeft. Formeel wordt er niks gezegd. “Het is te vroeg en het is aan de fractie om de selectieprocedure vast te stellen”, laat een woordvoerder weten.

Vertrouweling van Weber

De Lange wordt gezien als een vertrouweling van diezelfde Manfred Weber en dat zou tegen haar kunnen pleiten, want in kringen van de christendemocraten wordt gezegd dat hij zoekt naar mooie banen voor zijn tegenstanders.

Zo worden de huidige Spaanse vice-fractievoorzitters González Pons (EVP) en de Maltese Roberta Metsola (ook EVP) als andere kanshebbers gezien.

Het Europees Parlement kiest voor het eind van het jaar een nieuwe voorzitter, omdat dan de termijn van de huidige voorzitter, de Italiaan Sassoli (sociaal-democraten) afloopt.

Sassoli vindt dat hij best nog een periode kan aanblijven, omdat hij als voorzitter in coronatijd weinig zijn stempel heeft kunnen drukken.

Verzet

Maar een herbenoeming van Sassoli zou tegen de afspraken zijn die de sociaaldemocraten en de christendemocraten twee jaar geleden hebben gemaakt. Volgens die afspraken zou Weber, als hij dat zou willen, begin 2022 voorzitter worden.

Er is echter veel verzet tegen Weber, want niet alleen komt dan veel macht in handen van Duitsland, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is ook Duits, ook willen andere partijen er een open verkiezing van maken. De christendemocraten hebben in ieder geval het voorzitterschap vandaag in een verklaring opgeëist.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie