Stap dichter bij nieuw asielbeleid

1 min. leestijd
(Bron foto: Council of EU Newsroom)

Het Europees asielbeleid staat een stapje dichter bij een aanpassing. De commissie Justitie, Burgerlijke Vrijheden en Binnenlandse Zaken (LIBE) in het Europees Parlement heeft tien nieuwe wetsvoorstellen goedgekeurd. Deze wetten moeten het identificatiesysteem bij aankomst verbeteren en de asielprocedure versnellen. 

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (Volt) is hoofdonderhandelaar van een van de goedgekeurde wetsvoorstellen. Dat is een wet die ervoor moet zorgen dat de opvangstandaarden voor asielzoekers in alle lidstaten gelijk zullen zijn. Zo moeten lidstaten voldoende capaciteit behouden zodat ze asielzoekers in fatsoenlijke omstandigheden op kunnen vangen. Die opvang moet ook voldoende kansen tot integratie bieden, zoals toegang tot de arbeidsmarkt en taalcursussen. Ook is het idee dat door het gelijktrekken van de opvangstandaarden asielzoekers minder rondreizen door de EU na registratie. 

Sophie in ‘t Veld: “Deze opvangrichtlijn is een hoeksteen van het nieuwe asielbeleid. Het legt vast dat alle asielzoekers in de EU recht hebben op goede opvang. Lidstaten moeten echt een tandje gaan bijsteken om maatwerk te gaan leveren voor elke asielzoeker.”

Zodra het voltallige Europees Parlement en de lidstaten ook akkoord gaan, is het asielbeleid officieel aangepast.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie