Wordt het 170 of 230/250 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare grond die je als boer mag gebruiken? Het is nogal een verschil, maar minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat de landbouwsector nog langer wachten op het verlossende antwoord. Het is namelijk nog steeds niet bekend of Nederland een ‘derogatie’ heeft in 2022 en dus af mag wijken van de normen voor stikstof.
De Europese Commissie moet nog een beslissing nemen. Maar de gesprekken lopen stroef volgens Staghouwer en hij laat niets los aan de Tweede Kamer. Alleen de boodschap om geduld te hebben.
Onvoldoende
De reden dat het besluit nog niet is genomen, is omdat Nederland volgens de Europese Commissie niet voldoende doet om de Nitraatrichtlijn te verminderen. Met deze richtlijn moet de waterkwaliteit in heel Europa weer de juiste balans krijgen door goede landbouwpraktijken te stimuleren.
Staghouwer diende het zogeheten ‘Zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn’ in, maar de Europese Commissie gaf het een onvoldoende en nam daardoor de Nederlandse derogatie-aanvraag niet in behandeling.
Terug naar de schrijftafel
Minister Staghouwer moest terug naar de schrijftafel om het actieplan toch naar een voldoende te brengen en zo derogatie te verzekeren. Staghouwer hoopte rond half februari de extra maatregelen om de waterkwaliteit te borgen klaar te hebben, maar schrijft nu dat die deadline niet is gehaald. Hij is nog steeds in gesprek met de Europese Commissie.
“Mijn inzet is erop gericht om deze gesprekken op korte termijn, dat wil zeggen binnen twee of drie weken, af te ronden.” schrijft Staghouwer in een brief naar de Tweede Kamer.
Nederland haalt halvering in 2030 niet
In november bleek al dat de Europese Commissie vreest dat Nederland de eis om de fosfor- en stikstofuitstoot in de landbouw in 2030 minstens te halveren niet gaat halen. Nederland staat volgens de Commissie voor een van de grootste uitdagingen bij het aanpakken van vervuiling door nutriënten in de landbouw. Dat stond in een verslag over de uitvoering van de Nitraatrichtlijn tussen 2016 en 2019, waarin waterverontreiniging door nutriënten werd besproken.