Staatssteun voor gasopslag Bergermeer krijgt Europese zegen

Nederland mag staatssteun verlenen aan bedrijven die gas willen opslaan in de gasopslag in Bergermeer. De Europese Commissie keurde daarvoor vandaag een regeling goed.

2 min. leestijd

Om ervoor te zorgen dat Nederland vóór 1 november minstens 80% van de ondergrondse gasvoorraden in het land heeft gevuld, wil de regering steun verlenen aan bedrijven als stimulans om gas op te slaan in Bergermeer. Die opslagplaats is belangrijk omdat er zogenaamd hoogcalorisch gas kan worden opgeslagen. Uit hoogcalorisch gas kan meer energie worden gehaald dan uit laagcalorisch gas.

De 80%-doelstelling moet ervoor zorgen dat de EU-lidstaten voldoende gas in voorraad hebben om de winter door te komen. Sinds vorige week geeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) daar ook wekelijkse updates over. Door staatssteun te verlenen aan bedrijven die in Bergermeer gas willen opslaan wil de overheid de zekerheid op het behalen van die doelstelling beter waarborgen.

Bescherming tegen prijsontwikkelingen

De gasprijzen zijn normaal gesproken relatief hoger in de zomer dan in de winter. Bedrijven kiezen er daarom niet snel voor om gas in de zomer te kopen en op te slaan. Omdat dat nu wel nodig is om de gasvoorraden uiterlijk 1 november voor 80% gevuld te hebben, wil Nederland met de regeling een soort verzekering bieden tegen die prijsverschillen. De hoop is dat bedrijven er dan toch voor kiezen om deze zomer gas te kopen en op te slaan. 

De regeling geldt voor bedrijven die gas willen opslaan in Bergermeer. Nederland mag met maximaal 406,4 miljoen euro steun verlenen aan deze bedrijven.

Welkom voorstel

Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) is blij met de Nederlandse regeling en ziet een positief effect voor de gasvoorraad in de Europese Unie: “De Commissie heeft ertoe opgeroepen gasopslagplaatsen vóór de winter snel te vullen. Nederland heeft gereageerd met een goed ontworpen regeling om een van de grootste gasopslagplaatsen van Europa te vullen, en zo bij te dragen tot de voorzieningszekerheid in de Europese Unie.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie