Spoedvergadering over de euro

De Europese Centrale Bank vergadert sinds vanochtend over de oplopende rente in een aantal Zuid-Europese landen. De rente die op de kapitaalmarkt betaald moet worden voor Italiaanse staatsschuld is opgelopen tot boven de vier procent.

1 min. leestijd
Wooden blocks with percentage sign and arrow up, financial growth, interest rate and mortgage rate increase, inflation concept

Na enkele uren kwam de ECB met een verklaring. De bank gaat gericht obligaties opkopen om de stijgende renteverschillen tussen de eurolanden te verkleinen. Ook de rente voor Nederlandse staatsschuld loopt op. Was het eerder dit jaar nog nul procent (0,016), nu is het al opgelopen tot boven de twee procent. Belangrijk is dat de verschillen tussen de verschillende eurolanden oplopen. Ook in Spanje is de rente tot ver boven de drie procent gestegen.

De oorzaak ligt in het rentebesluit van de Europese Centrale Bank van vorige week. De financiële markten zijn bang dat de enorme schuldenberg van de zuidelijke landen door de rentestijging onhoudbaar wordt. Daar komt bij dat de Europese Centrale Bank (ECB) sinds maart dit jaar geen obligaties (staatsschuld) van landen meer opkoopt.

De presidenten van de nationale banken, onder wie Klaas Knot van de Nederlandsche Bank, kijken nu hoe ze de markten kunnen kalmeren. Morgen komen de ministers van Financiën van landen die met de euro betalen (de Eurogroep) in Luxemburg bij elkaar en ook daar staat het onderwerp op de agenda.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie