Spoedberaad Oekraïne: Eén stem, meerdere sancties

2 min. leestijd

De Europese Unie heeft een boodschap aan Rusland: we hebben sancties klaar liggen en we steunen Oekraïne financieel. Mogelijke sancties die volgens een EU-ingewijde in de wandelgangen genoemd worden zijn bijvoorbeeld exportverboden van hoogwaardige technologie, of sancties tegen Russische banken en oligarchen.

Rutte’s collega’s

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel verzoekt Rusland dringend om de-escalatie. Hij vraagt Rusland om ”tastbaar bewijs te tonen van de-escalatie”. Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, pleit ook voor de-escalatie van het conflict, net als minister-president Mark Rutte. Rutte wil dat de gespannen situatie in Oekraïne opgelost wordt ”via diplomatieke weg”.

De 27 EU-lidstaten kwamen vandaag samen in een informeel beraad over de situatie in het oosten van Oekraïne. Regeringsleiders, waaronder premier Rutte, en andere vertegenwoordigers van de lidstaten waren toch al aanwezig in Brussel voor de EU-Afrika top, die vandaag en morgen plaatsvindt.

Vorige week stuurde de Russische minister van Buitenlandse Zaken brieven naar EU-hoofdsteden. Om te voorkomen dat verschillende antwoorden daarop tegen elkaar uit worden gespeeld, werd vandaag met één mond gesproken vanuit Brussel namens alle lidstaten. Ook met de Britten en Amerikanen wordt gecoördineerd.

Oekraïne: volatiele situatie

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten plant Rusland een inval deze week. De VS en een aantal Europese landen leveren extra wapens aan Oekraïne. Rusland leek een aantal troepen terug te trekken uit het grensgebied, wegens het ”einde van militaire oefeningen”, maar de Amerikaanse regering zegt dat dit niet gebeurd is. Rusland zou zelfs 7000 extra militairen naar het grensgebied hebben gebracht. Tegelijkertijd geeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken aan verder te willen praten om tot een diplomatieke oplossing te komen, maar volgens de Amerikanen is dat een façade.

Miljarden steun

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd voor een lening van €1,2 miljard voor Oekraïne. Die is bedoeld voor het oplossen van het financieringstekort waar Oekraïne mee te maken heeft door de militaire dreiging. Om de €1,2 miljard te krijgen moet Oekraïne wel voldoen aan voorwaarden van het Internationaal Monetair Fonds en een aantal waarborgen van rechtsstaat en democratie. Niet iedereen was blij met het steunfonds van €1,2 miljard:

Ook de Amerikaanse regering heeft een lening beloofd, van 1 miljard dollar. Canada heeft een half miljard dollar toegezegd. Het gaat om gunstige leningen die de economische stabiliteit en de weerbaarheid van Oekraïne moeten bevorderen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie