Speerpunt NAVO ligt in Scandinavië

2 min. leestijd

Onlangs vertrok het luchtverdedigings-, en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën naar Noorwegen om aan te sluiten bij de snel inzetbare vloot uit de flitsmacht van de NAVO. Minister van Defensie Kasja Ollongron stond toen zwaaiend aan de kant, maar deze week trekt ook zij noordwaarts: eerst naar Estland en Letland en daarna ook naar Finland en Denemarken. Aan tafel met de Finse minister van Defensie gaat het naast de situatie in Oekraïne vooral over NAVO-lidmaatschap. Hoewel van oudsher neutraal, lijkt de drang naar deelname aan de NAVO steeds meer toe te nemen in Finland.

Onder de indruk

Tijdens het bezoek aan Finland werd onder meer een krans gelegd bij de begraafplaats Hietaniemi, waar soldaten begraven liggen uit de oorlog tegen de Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland in het midden van de jaren veertig. 

Toch gaat de aandacht vooral uit de gespannen situatie in Europa sinds de oorlog in Oekraïne. Met de aanwezigheid van Zr. Ms. Zeven Provinciën toont Nederland aan het NAVO-bondgenootschap bereidheid om het te beschermen, aldus Ollongren. Op Finse grond wellicht een hint naar uitbreiding van het bondgenootschap.

Zo is de minister in gesprek gegaan met haar Finse collega: “Zojuist gesproken over de situatie in Oekraïne en over hun mogelijke NAVO-lidmaatschap.” Daarbij merkt Ollongren op dat ze onder de indruk is van de manier waarop de Finse samenleving collectief in het harnas schiet tijdens crisissituaties. Opmerkelijk: aan Finse zijde wordt geen woord gerept over de NAVO of mogelijk lidmaatschap (zie tweet). De Finse krant Helsingin Sanoma schrijft vandaag dat nog voor de zomer een besluit over een mogelijk NAVO-lidmaatschap door de regering wordt genomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie