Op deze dinsdagochtend na Pinksteren komt Brussel naar Nederland en Nederland naar Brussel. Eurocommissaris voor het Klimaat Wopke Hoekstra houdt namelijk een toespraak in Maasricht. Twee Nederlandse ministers zijn in Brussel om daar, onder andere, de reanimatiepoging van de Poolse rechtsstaat te beoordelen. Ook wordt baanbrekende wetgeving op kunstmatige intelligentie naar alle verwachting aangenomen.
Grote uitdagingen
Onze klimaatcommissaris Wopke Hoekstra is vandaag op de Universiteit van Maastricht om een toespraak te geven en in discussie te gaan met studenten. Tijdens de bijeenkomst, onder andere georganiseerd door Studio Europa Maastricht, zal de Hoekstra het vooral hebben over de “grote uitdagingen” waar de Europese Unie voorstaat.
Want dit zijn er nogal wat. Zeker nu de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni steeds dichterbij kruipen, komen onderwerpen als het klimaat, de rechtsstaat en geopolitieke verhoudingen weer een stukje verder onder druk te staan. En hoewel dit tot nu toe ingewikkeld is gebleken, zal Hoekstra hier tijdens zijn toespraak naar het schijnt ook een aantal oplossingen voor aandragen. Daarnaast hoopt hij de aanwezige jongeren volgende maand het stemhokje in te krijgen.
Artikel 7
En dan naar Brussel. Hier vinden vandaag twee ministerraden plaats. Allereerst is er de Raad Algemene Zaken. De aanwezige ministers zullen hier onder andere praten over de aankomende Europese top van 27 en 28 juni. De exacte agenda is nog niet bekend, maar het zal dan waarschijnlijk vooral gaan over de huidige geopolitieke situatie, veiligheid en het concurrentievermogen van de EU. Deze zaken zullen vandaag al worden voorbesproken.
Ook zullen de ministers de rapportcijfers op het gebied van de rechtsstaat van een aantal EU-lidstaten bespreken. Deze keer zijn Cyprus, Litouwen, Letland en Luxemburg aan de beurt. Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, die voor Nederland in Brussel aanwezig zal zijn, is over het algemeen positief over de geboekte vooruitgang in deze landen.
En dan is er nog de zogeheten artikel-7-procedure tegen Polen, in deze link legt onze eindredacteur uit wat dat is. Omdat de rechtsstaat steeds verder afgleed richting corruptie, kwam de Europese Commissie in 2017 met deze forse ingreep tegen het land, waardoor Polen een schorsing van stemrecht aan de EU-vergadertafels boven het hoofd hing. Sinds Polen een nieuwe regering heeft, zijn er veel veranderingen in werking gezet om onder dit vonnis uit te komen. En met succes: De Europese Commissie heeft geoordeeld dat er “niet langer een serieus gevaar bestaat voor de Poolse democratie.” Bruins Slot stelt de beoordeling “zorgvuldig bestudeerd” te hebben. Als het er vandaag allemaal goed uitziet, zal Nederland de beëindiging van de procedure dus steunen.
Meer regels voor AI
Als laatste is er dan ook nog de Telecomraad. Naar verwachting wordt hier vandaag de zogeheten AI-wet aangenomen. In maart was het al zover in het Europees Parlement en nu zijn ook de lidstaten aan de beurt. Het vermoeden is dat dit zonder problemen zal verlopen. Met deze nieuwe wetgeving zullen de regels voor kunstmatige intelligentie een stuk strenger worden.