Speelschema woensdag 17 november

2 min. leestijd

Waar is Frans?

De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans zoekt naar schone lucht. Hij is als spreker aanwezig op het derde Europese schone lucht forum in Madrid. De aandacht gaat vooral uit naar de kwaliteit van de lucht in steden en hoe luchtvervuiling zorgt voor klimaatverandering. Timmermans gaat ook in op de Europese regels voor schone lucht en hoe die kunnen helpen om weer gezonde, schone lucht, ook in steden te kunnen inademen, Het congres is ook online te volgen. Klik hier.

China de pas afsnijden

De Europese Commissie (zonder Frans Timmermans dus) vergadert vandaag over het antwoord van Europa op China. Wat voor soort industriebeleid moet je voeren? Minder staatssteun of juist meer? Ter voorbereiding van de vergadering was Eurocommissaris Von der Leyen deze week in Veldhoven samen met premier Rutte en andere Eurocommissarissen om zich te oriënteren. Nederland wil minder steun aan grote bedrijven en meer kansen voor kleine innovatieve ondernemingen.

En verder komt, wat ze in Brussel de ‘Global Gateway’ noemen, aan de orde. Het Europese antwoord op de Chinese zijderoute. De Europese Unie wil wegen aanleggen en havens bouwen, zonder dat landen afhankelijk worden van Europa. “We zijn goed in het financieren van wegen”, zei Von der Leyen eerder. “Maar het heeft geen zin voor Europa om een ​​perfecte weg aan te leggen tussen een kopermijn in Chinese handen en een haven in Chinese handen. We moeten slimmer worden als het gaat om dit soort investeringen.” Hoe die slimheid er uit ziet, weten we later vandaag als de plannen naar buiten komen.

Wat wil Wopke?

De Tweede Kamer houdt een apart debat met demissionair minister Hoekstra in de Tweede Kamer over het coronafonds. Er was tumult een paar weken geleden toen de Kamerleden lazen dat er wel geld uit Brussel komt (zes miljard euro) maar dat Nederland daar wel wat voor moet doen; beperking van de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld. Het parlement stond op z’n achterste benen en wilde een debat ter voorbereiding van de eurogroep gebruiken om de minister aan de tand te voelen.

Uiteindelijk is besloten om er een apart debat aan te wijden en dat wordt vanmiddag gehouden. Hier te volgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie