Hoog bezoek bij ASML in Veldhoven

2 min. leestijd

De chipmachinemaker ASML heeft hoog bezoek over de vloer. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is samen met demissionair premier Mark Rutte op bezoek in Veldhoven. Ze gaan aan tafel met ASML-topman Peter Wennink. Wat zijn de kansen en uitdagingen van het bedrijf in de chipsector?

Brussel wil meer chips

Von der Leyen had in haar ‘State of the Union’-toespraak aangekondigd dat de Europese Unie meer wil investeren in deze markt. Dat kan bijvoorbeeld met de European Chips Act, waarmee Europa een betere en meer onafhankelijke concurrentiepositie kan verkrijgen in de sector.

Einddoel is het verdubbelen van het Europese marktaandeel in de wereldwijde chipsector tegen 2030. Dan zijn ze bij ASML op het juiste adres: het bedrijf verwacht de komende jaren nog sterk te groeien.

Vraag blijft toenemen

Momenteel zijn er namelijk al wereldwijde tekorten aan halfgeleiders, waardoor chipproducenten bereid zijn om grote investeringen te doen. En daar kan ASML van profiteren. Zo vliegen hun machines met een prijskaartje van meer dan 100 miljoen euro per stuk over de toonbank. Die laatste generatie hypermoderne machines van het bedrijf zijn als enige ter wereld in staat om krachtigere halfgeleiders op een kleiner formaat te leveren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie