Speelschema woensdag 10 november

2 min. leestijd

Crimineel Albanië

Ooit was Nederland één van de grootste tegenstanders. Noord-Macedonië en Albanië mochten geen lid worden van de Europese Unie. “Albanië is nog te corrupt”, zei premier Rutte tijdens een speciale top in Bulgarije. Hij sliep toevallig in hetzelfde hotel als de leider van Albanië. “Hey Roete, so you think I’m a criminal”, riep die tegen Rutte toen ze elkaar in de lobby van het hotel tegenkwamen.

Sindsdien zijn de relaties tussen beide mannen verbeterd. Vandaag is het bewijs van een nieuwe vriendschap. Rutte en de Albanese premier Rama praten met elkaar over de toetreding tot de Europese Unie. Nederland is nu voor. Dwarsligger is vooral Bulgarije, het buurland van Noord-Macedonië. Later op de dag bezoekt Rutte Noord-Macedonië.

Meer bescherming journalisten

Het Europees Parlement debatteert over een nieuw wetsvoorstel om rechtszaken tegen journalisten aan banden te leggen. Steeds vaker moeten journalisten in de EU-lidstaten zich in de rechtszaal verdedigen. Het gaat om zogenoemde SLAPP-zaken, een begrip uit Amerika: Strategic Lawsuit Against Public Participation. Ze worden gebruikt om kritische journalisten de mond te snoeren.

Google

Het Europees Hof in Luxemburg geeft vandaag zijn oordeel over de boete die Google en Alphabet wegens machtsmisbruik hebben gekregen van de Europese Commissie. Google heeft volgens Eurocommissaris Vestager, die de boete oplegde, de eigen advertenties en zoekmachines voorgetrokken, waardoor andere advertentie-verkopers het nakijken hadden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie